Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Γιαούρτια


Γιαούρτια προβιοτικά
Στα προβιοτικά γιαούρτια προστίθεται μεγαλύτερο ποσοστό ζωντανών μικροβίων(καλών μικροοργανισμών), ώστε να αυξάνεται η ωφελιμότητα τους. Τα συγκεκριμένα προϊόντα περιλαμβάνουν και το προβιοτικό στέλεχος bifidus, που επιδρά θετικά στη διαδικασία της πέψης και στη λειτουργία του παχέος εντέρου.

Γιαούρτια βιολογικά
Τα βιολογικά γιαούρτια παρασκευάζονται από οποιοδήποτε είδος γάλακτος, πρόβειο, αγελαδινό, αρκεί να διασφαλιστεί ότι το ζώο ζει και εκτρέφεται βιολογικά.

Γιαούρτια βρεφικά
Τα βρεφικά γιαούρτια είναι εμπλουτισμένα με συγκεκριμένα συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, των οποίων η κατανάλωση μπορεί να αρχίσει από τον έκτο τους μήνα.

Γιαούρτια εμπλουτισμένα
Πρόκειται για γιαούρτια εμπλουτισμένα με βιταμίνες, μέταλλα ιχνοστοιχεία, φυτικές στερόλες ή ακόμα και ω-3 λιπαρά οξέα. Απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού με ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες, όπως για άτομα που θέλουν να μειώσουν την χοληστερίνη τους.

Επιδόρπια γιαουρτιού
Πέρα από τα λευκά γιαούρτια, υπάρχει και μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων τα οποία, επειδή περιέχουν και άλλα συστατικά, όπως φρούτα, ξηρούς καρπούς, μέλι αλεσμένα μπισκότα, δημητριακά ή κομμάτια σοκολάτας, ανήκουν στην κατηγορία αυτή.

Γιαούρτι πρόβειο
Το γιαούρτι αυτό παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα που περιέχει μέχρι και 7% λιπαρά. Συνήθως παράγεται από παραδοσιακές γαλακτοκομικές μονάδες.

Γιαούρτι αγελαδινό σκέτο
Το αγελαδινό σκέτο γιαούρτι, παρασκευάζεται από αποβουτυρωμένο, ημιαποβουτυρωμένο ή πλήρες φρέσκο γάλα αγελάδας και έχει πιο στερεή μορφή από το στραγγιστό.

Γιαούρτι αγελαδινό στραγγιστό
Το αγελαδινό στραγγιστό γιαούρτι, αποτελεί την πλειονότητα των γιαουρτιών. Πήρε την ονομασία στραγγιστό γιατί αποβάλλεται ένα μέρος το νερού του γάλακτος, με αποτέλεσμα το προϊόν να αποκτά μια πιο παχύρευστη, κρεμώδη υφή. Τα λιπαρά του ποικίλλουν από 0 - 10%.

Γιαούρτι παραδοσιακό
Το παραδοσιακό γιαούρτι είναι αυτό με την πέτσα. Μπορεί να είναι πρόβειο ή αγελαδινό. Η πέτσα στο γιαούρτι δημιουργείται, επειδή το γάλα από το οποίο παράγεται δεν είναι ομογενοποιημένο. Το παραδοσιακό είναι πλήρες, δηλαδή έχει μέχρι 4% λιπαρά το αγελαδινό, ενώ μέχρι 7% το πρόβειο.

Γιαούρτι και διατροφική αξία
Το γιαούρτι είναι ένα τρόφιμο με μεγάλη διατροφική αξία, που το καθιστά ως μια απαραίτητη και αναντικατάστατη τροφή, που είναι σημαντικό να καταναλώνεται συχνά ή ακόμα και καθημερινά. Είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών, μεταλλικών αλάτων και βέβαια ασβεστίου.

Γιαούρτι και περιεκτικότητα
Το γιαούρτι έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο και φώσφορο, σε σύγκριση με άλλες τροφές, καθώς και σημαντικές ποσότητες ψευδαργύρου και ιωδίου, βιταμίνης Α, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης και Β12.

Γιαούρτι και θερμίδες
Το πλήρως αποβουτυρωμένο γιαούρτι περιέχει μόλις 38 θερμίδες περίπου που δείχνει πόσο υπερτερεί έναντι των 80 θερμίδων, που περιέχει ένα αυγό, των 100 θερμίδων μιας πατάτας βραστής, των 230 μιας μερίδας κοτόπουλου ψητού, των 126 από τα 100γρ τόνου σε νερό ή τέλος των 80 θερμίδων ενός μέτριου φρούτου.

Γιαούρτι
Τo κάθε κεσεδάκι γιαούρτι δίνει 12 γραμμάρια υδατανθράκων, μέσα από τα ζάχαρα που περιέχει και 8 γραμμάρια πρωτεϊνών.

ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΑΝΤΙ ΓΑΛΑ
Αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη ( η κατανάλωση γάλακτος που προκαλεί διάρροια , φούσκωμα και πόνο στην κοιλιά ) καλό είναι να προτιμάτε το γιαούρτι .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου