Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Διατροφή κατά του καρκίνου!

Ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου στον κόσμο αμέσως μετά τις παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος. Έχει εκτιμηθεί ότι η διατροφή μπορεί να εξηγήσει την αιτία πρόκλησης του 30% των περιπτώσεων εμφάνισης καρκίνου στις δυτικές χώρες και έως και το 20% στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι πρόσφατες συστάσεις για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου συμπεριλαμβάνουν τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, την αυξημένη φυσική δραστηριότητα, τη μείωση της πρόσληψης λίπους από τη διατροφή, τον περιορισμό της κατανάλωσης παστών και καπνιστών τροφίμων, τη μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ και την πρόσληψη πέντε ή περισσότερων μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Πολλές επιδημιολογικές μελέτες υποστηρίζουν τη συσχέτιση ανάμεσα στην υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και στον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, μέσω των αντιοξειδωτικών ή αντιφλεγμονωδών επιδράσεών τους. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν μια ποικιλία αντιοξειδωτικών και φυτοχημικών 
συστατικών που συμβάλλουν προστατευτικά ενάντια του καρκίνου. Συγκεκριμένα, είναι πλούσια σε:

Φυτικές Ίνες:


Έχει υπάρξει ενδιαφέρον για την επίδραση των φυτικών ινών στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου μεταξύ των πληθυσμών με υψηλή πρόσληψη των φυτικών ινών. Συγκεκριμένα, οι φυτικές ίνες δρουν προστατευτικά μέσω της δέσμευσης και της μείωσης του χρόνου διέλευσης των καρκινογόνων συστατικών στον γαστρεντερικό σωλήνα. Η καθημερινή μας διατροφή τα τελευταία χρόνια περιέχει μόνο 15 – 20gr φυτικές ίνες. Το ποσό αυτό πρέπει να αυξηθεί. Ιδανική κατανάλωση φυτικών ινών για  την υγεία μας είναι 30 – 45gr την ημέρα. Τα πλουσιότερα σε φυτικές ίνες, φρούτα είναι τα φρέσκα δαμάσκηνα, τα πορτοκάλια, τα αχλάδια, τα μήλα, τα φρέσκα σύκα, τα ακτινίδια, οι φράουλες, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα και τα αποξηραμένα σύκα. Επίσης τα λαχανικά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες είναι οι πατάτες, οι ντομάτες, το μαρούλι, τα κρεμμύδια, το σπανάκι και τα καρότα.

Βιταμίνη C:

 Ο ρόλος της βιταμίνης C στη διατήρηση της ακεραιότητας του κολλαγόνου των ιστών καθώς και η αντιοξειδωτική τους δράση δείχνει ότι ίσως αυτή μπορεί να παίξει σπουδαίο ρόλο στη πρόληψη του καρκίνου. Η χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης C σχετίζεται με υψηλό ποσοστό καρκίνων στομάχου και οισοφάγου καθώς επίσης με δυσπλασία του τραχήλου της μήτρας. Κλινικές δοκιμές με μεγάλες δόσεις (10gr/ την ημέρα) βιταμίνης C σαν θεραπεία καρκινοπαθών, αναφέρουν παράταση και βελτίωση της ποιότητας ζωής. Τροφές που δίνουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C είναι ο χυμός πορτοκαλιού, η πράσινη πιπεριά, το μπρόκολο, το πορτοκάλι, το πεπόνι, το κουνουπίδι, η πατάτα, το σπανάκι και η ντομάτα.

Βιταμίνη Α: 

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει για τη σύγχρονη έρευνα η σχέση της βιταμίνης Α και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Μια από τις λειτουργίες της βιταμίνης Α είναι ο έλεγχος της διαφοροποίησης των κυττάρων. Έχει αποδειχθεί ότι η κατηγορία αυτών των ουσιών εμποδίζει τη διαδικασία της καρκινογένεσης. Πολλές επιδημιολογικές έρευνες με αντικείμενο τον άνθρωπο αναφέρουν την ύπαρξη σχέσης μεταξύ προσλήψεων βιταμίνης Α και μειωμένης συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. Οι τροφές από τις οποίες μπορούμε να προσλάβουμε μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α είναι το καρότο, το σπανάκι, τα βερίκοκα και τα ροδάκινα.

Φυλλικό οξύ:

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλές πηγές φυλλικού οξέος, το οποίο έχει συσχετιστεί με το μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Συγκεκριμένα, οι διατροφικές οδηγίες που πρέπει να ακολουθώνται για την πρόληψη του καρκίνου έχουν ως εξής:
Αυξημένη κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης πλούσιων σε φυτικές ίνες.
Περιορισμένη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κορεσμένο λίπος (π.χ. βούτυρο, κόκκινο κρέας, αλλαντικά, γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά, σάλτσες, κέικ)
Καθημερινή κατανάλωση 5 τουλάχιστον μερίδων φρούτων και λαχανικών.
Αυξημένη κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης.
Περιορισμένη κατανάλωση επεξεργασμένων και τυποποιημένων προϊόντων.
Περιορισμένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών (2 ποτήρια καθημερινά για άντρες και 1 ποτήρι για γυναίκες).
Επιπρόσθετα, τα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν ότι τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας ή έντονης καθημερινής δραστηριότητας σε συνδυασμό με τις συνήθεις δραστηριότητες μπορούν να ελαττώσουν τον κίνδυνο για καρκίνο. Σύμφωνα με τις περισσότερες μελέτες, 45 – 60 λεπτά τουλάχιστον 5 ημέρες την εβδομάδα είναι η βέλτιστη συχνότητα, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος των παχέος εντέρου και μαστού, ενώ μελέτες δείχνουν ότι ακόμα και αν η φυσική δραστηριότητα διακόπτεται από μια ηλικία και μετά, ο κίνδυνος για καρκίνο εξακολουθεί να είναι μειωμένος. Στον παρακάτω πίνακα υποδεικνύονται παραδείγματα άσκησης που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει προκειμένου να αυξήσει τη φυσική του δραστηριότητα.
ΑΘΗΝΑ ΡΟΥΝΤΟΥ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη Δικτύου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Κατερίνη

ΠΗΓΗ http://www.care24.gr/?p=4172

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου