Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Μυστικά για να μειώσετε τις θερμίδες στο πιάτο σας


Το καλοκαίρι πλησιάζει και τα παραπανήσια κιλά που είναι συνήθως κρυμμένα καλά κάτω από μακριμάνικες μπλούζες και παντελόνια σιγά - σιγά αποκαλύπτονται και ο αγώνας της δίαιτας ξεκινά. Αποφύγετε το άγχος και τις εξαντλητικές δίαιτες. Βγάλτε τις έξτρα θερμίδες από το καθημερινό σας διαιτολόγιο και ξεφορτωθείτε έως και μισό κιλό την εβδομάδα!


Καφές…τι θα επιλέξετε;
Η επιλογή του καθημερινού καφέ μπορεί να σας γλιτώσει από εκατοντάδες 'απαρατήρητες' θερμίδες και επιπλέον στερήσεις. Δύο φλιτζάνια τσάι ή καφέ με πλήρες γάλα και δύο κουταλάκια ζάχαρη στο καθένα παρέχουν συνολικά 134 θερμίδες. Αντίθετα, δύο φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ με ημιαποβουτυρωμένο γάλα και γλυκαντικές ουσίες οι θερμίδες πέφτουν στις 27, αφού 1 φλιτζάνι στιγμιαίου καφέ περιέχει μόλις 1 θερμίδα!
Το αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό για όσους συνηθίζουν να πίνουν υπερενισχυμένα ροφήματα με σιρόπι και σαντιγί: ένα ποτήρι δροσερός εσπρέσο με σοκολάτα, σαντιγί και θρυμματισμένο πάγο αντιστοιχεί σε 400 θερμίδες! Έτσι, με μία απλή διατροφική αλλαγή, γλιτώνει κανείς ένα ολόκληρο γεύμα, αφού 373 θερμίδες - όσες δηλαδή κερδίζει όποιος αντικαταστήσει τον καφέ 'υπερπαραγωγή' με ένα φλιτζάνι στιγμιαίο καφέ - έχει ένα πιάτο με αχνιστούς λαχανοντολμάδες αυγολέμενο ή μια μερίδα μπριάμ.

Πόσα γεύματα κάνατε σήμερα;
Το μυστικό σε μια δίαιτα είναι η συχνότητα των γευμάτων και βέβαια, να μην παραλείπεται το πρωινό. Το πρώτο γευστικό 'διάλλειμα' της ημέρας, εκτός από τη θετική διάθεση με την οποία μας τροφοδοτεί, καταφέρει να 'κρατάει' την πείνα μέχρι το επόμενο γεύμα, αλλά και να 'κουρδίζει' την πείνα μας ώστε ο οργανισμός μας να μας ειδοποιεί για να κάνουμε συχνά γεύματα.

Προετοιμάστε μόνοι τα γλυκά σας!
Όπου γλυκό και παγίδα; Κι όμως τα γλυκίσματα δεν αποκλείονται από οποιαδήποτε διατροφή ακόμη και από το αδυνάτισμα. Η πραγματική παγίδα, κρύβεται στη βαριεστημένη διάθεση που μας αποτρέπει από το να φορέσουμε ποδιά και να καταπιαστούμε με τη ζαχαροπλαστική, δημιουργώντας γλυκές απολαύσεις, χαμηλές σε θερμίδες. Τι θα λέγατε για:

  • ένα τσίζκεϊκ με κατίκι ή cottage αντί για κρεμώδες τυρί που 'κολυμπάει' στα λιπαρά είναι μια καλή λύση για να μειωθούν οι θερμίδες.
  • μια σπιτική μαρμελάδα με τη μισή ποσότητα ζάχαρης συγκριτικά με αυτές του εμπορίου. Για να δέσουμε το γλυκό δεν χρειάζεται τίποτα άλλο παρά πηκτίνη. Πρόκειται για το κυριότερο συστατικό των τοιχωμάτων των φυτών και των λαχανικών, το οποίο μπορεί να προμηθευτεί κανείς βράζοντας απλώς δύο μήλα.
Θυμηθείτε! Κόβοντας 300 με 500 θερμίδες από το καθημερινό διαιτολόγιό σας, μπορείτε σε λιγότερο από έναν μήνα να χάσετε από ένα έως και δύο κιλά. Χωρίς γυμναστική, χωρίς να ελαττώσετε τις μερίδες και κυρίως χωρίς να νιώσει στερηθείτε.

Νερό και λαχανικά για να 'κόψετε' την πείνα
Ένας μύθος που επικρατεί είναι πως το νερό αδυνατίζει. Κι όμως η κατάλληλη χρήση του νερού στο γεύμα μπορεί να βοηθήσει ώστε να αποφύγετε την υπερκατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού. Δοκιμάστε 1-2 ποτήρια νερό 30’ πριν το γεύμα και αποφύγετε την κατανάλωσή του κατά τη διάρκεια του γεύματος. Επιπλέον, για να... 'φουσκώσει' το στομάχι γρήγορα…. καταναλώστε λαχανικά κατά τη διάρκεια του γεύματος, είτε ως σαλάτα είτε ως συνοδευτικό του γεύματος. Παρέχουν λιγότερη ενέργεια από τα λοιπά συνοδευτικά - όπως είναι οι πατάτες και το ρύζι και καταφέρνουν να μπερδεύουν τον εγκέφαλο, στέλνοντάς του το μήνυμα του κορεσμού.

Γράφει η Φωτεινή Κοκκίνου


Πηγές: www.nutrimed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου