Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Πότε είναι η κατάλληλη περίοδος να ξεκινήσετε δίαιτα

Η απόφαση για απώλεια βάρους είναι μια διαδικασία διαρκείας που απαιτεί προσπάθεια, επιμονή και υπομονή. Πρέπει να ξεκινά υπό ορισμένες προϋποθέσεις, έτσι ώστε να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Δεν πρέπει να βλέπουμε τη δίαιτα σαν μία συγκεκριμένη περίοδο κατά την οποία τρώμε διαφορετικά και να υποβαλλόμαστε σε στέρηση περιμένοντας πώς και πώς να φτάσουμε το στόχο μας για να φάμε ό,τι είχαμε απαγορεύσει. 

Τι δίαιτα να κάνω;
Κατ’ αρχάς ο σκοπός μας πρέπει να είναι η αλλαγή των ‘κακών’ συνηθειών που μας κάνουν να βάζουμε επιπλέον κιλά. Για να χάσουμε βάρος, πρέπει να τρώμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που ξοδεύουμε ανά 24ωρο. Παράλληλα όμως φροντίζουμε να παίρνουμε όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός μας σε ημερήσια βάση. Αυτό γίνεται επιλέγοντας ένα πλάνο διατροφής που μας παρέχει ποικιλία και τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας. Ένα τέτοιο πλάνο διατροφής μας χαρίζει ευεξία, καλύτερη υγεία και ένα υγιές βάρος. Είναι εύχρηστο και μπορούμε να το ακολουθήσουμε για αρκετό καιρό. Επιπλέον, αποτελεί τη βάση για τη μετέπειτα – βελτιωμένη – διατροφή μας, που είναι το κλειδί για τη διατήρηση του νέου, χαμηλότερου βάρους. 

Πότε να ΜΗΝ ξεκινήσω δίαιτα;
  • Τις ημέρες που προηγούνται σημαντικών εορτών όπως το Πάσχα, τα Χριστούγεννα κτλ.: εκείνες τις ημέρες οι πειρασμοί είναι παντού και αυτό θα δυσκολέψει την προσπάθειά μας, και μάλιστα στο ξεκίνημά της.
  • Σε περίοδο έντονου άγχους ή στεναχώριας: όταν ξεκινάμε να αλλάξουμε κάτι στον τρόπο ζωής μας με σκοπό να βελτιώσουμε τον εαυτό μας, οι πιθανότητες επιτυχίας είναι σαφώς μεγαλύτερες όταν είμαστε σε καλή ψυχολογική κατάσταση.
  • Όταν η απόφαση για αδυνάτισμα πάρθηκε στιγμιαία π.χ. όταν ‘είδα μια παλιά μου φωτογραφία όπου είχα 10 κιλά λιγότερα από τώρα’. Οι επιπόλαιες αποφάσεις συνήθως οδηγούν σε αποτυχία. Πριν ξεκινήσουμε χρειάζεται να σκεφτούμε καλά όλες τις παραμέτρους και να προετοιμαστούμε για τις δύσκολες στιγμές που θα έρθουν ώστε να μην τα παρατήσουμε. Χρειάζεται τα κίνητρά μας να είναι ξεκάθαρα και ισχυρά.
Επομένως πότε να ξεκινήσω δίατα;
  • Όταν οι περίοδοι εορτών είναι μακριά
  • Όταν είμαστε ήρεμοι και σε καλή ψυχολογική κατάσταση
  • Όταν έχουμε διαθέσιμο χρόνο να οργανώσουμε τη διατροφή μας και να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας
  • Όταν έχουμε ξεκαθαρίσει τα κίνητρά μας
Γράφει: Κατσαρού Βιβή, Κλινικός Διατροφολόγος - Διαιτολόγος M. Med. Sc

ΠΗΓΗ http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=14098

1 σχόλιο:

  1. georgiaxara, καλησπέρα. Πριν από 18 μήνες έκοψα το κάπνισα (σημείωση κάπνιζα πάρα πολύ - 2 πακέτα την ημέρα. Με το που διέκοψα το κάπνισμα το έριξα στις καραμέλες, η μία πίσω από την άλλη σε σημείο που χαράκωσα την γλώσσα μου. :-(
    Μετά έκοψα τις καραμέλες και άρχισα το φαγητό. Άρχισα να βάζω κιλά και να μην μπορώ να το ελέγξω. Να σημειώσω πως πάντα ήμουν αδύνατη αλλά με την διακοπή του καπνίσματος έβαλα 15 κιλά και φάνηκαν αμέσως. Φυσικά και δεν μπορούσα εκείνη την περίοδο ν ξεκινήσω διατροφή γιατί δεν ήμουν ψυχολογικά έτοιμη. Όταν πέρασε ένας χρόνος και αισθάνθηκα ότι δεν είμαι πλέον εξαρτημένη από το τσιγάρο πήγα σε διατροφολόγο και έχασα ότι περιττά κιλά είχα πάρει. Τώρα αισθάνομαι πολύ καλά με τον εαυτό μου. Αλλά συνεχίζω και προσέχω.
    Συμφωνώ απόλυτα με την ανάρτησή σου και πιστεύω ότι για να πετύχει κάποιος απαραίτητη προϋπόθεση: πρέπει να είναι ήρεμος και σε καλή ψυχολογική κατάσταση.
    Τα φιλιά μου, Καλό βράδυ να έχεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή