Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Εθιστική είναι η κατανάλωση σνακ

Η συχνή κατανάλωση τροφών που περιέχουν πολλές θερμίδες μπορεί ενδεχομένως να είναι το ίδιο εθιστική με την κοκαΐνη ή τη νικοτίνη και θα μπορούσε να προκαλέσει ψυχαναγκαστική κατανάλωση φαγητού και παχυσαρκία, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Τα ευρήματα, που προέκυψαν από έρευνα σε ζώα, δεν μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα στην ανθρώπινη παχυσαρκία, αλλά μπορεί να βοηθήσουν στην κατανόηση της κατάστασης και στην ανάπτυξη θεραπειών, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Nature Neuroscience.’
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, ανακάλυψε ότι η μεγάλη κατανάλωση τροφών υψηλών θερμίδων μπορεί να προκαλέσει αντίδραση στον εγκέφαλο που μοιάζει με εθισμό και ότι τροφές με πολλές θερμίδες μπορούν να οδηγήσουν τα ποντίκια σε ψυχαναγκαστική κατανάλωση, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης μειωμένα επίπεδα συγκεκριμένου υποδοχέα ντοπαμίνης σε υπέρβαρα ποντίκια, όπως έχει αναφερθεί για ανθρώπους που έχουν εθιστεί σε ουσίες. Όπως δήλωσε ο ερευνητής Paul Kenny, από το ερευνητικό Ινστιτούτο Scripps στη Φλόριντα, η παχυσαρκία μπορεί να είναι μια μορφή ψυχαναγκαστικής κατανάλωσης φαγητού. Άλλες θεραπευτικές αγωγές στην εμφάνιση άλλων μορφών ψυχαναγκασμού, για παράδειγμα εξάρτησης από ουσίες, μπορεί ενδεχομένως να είναι πολύ χρήσιμες για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Οι ερευνητές κατευθύνθηκαν σε μαγαζί και αγόρασαν τα τρόφιμα που συνήθως αγαπούν οι άνθρωποι, όπως μπέικον, λουκάνικο, τσιζκεικ, τρόφιμα που απολαμβάνουν αλλά που δεν θα πρέπει να τρώνε συχνά. Παράλληλα αγόρασαν υγιεινές τροφές και σχεδίασαν διατροφικό πλάνο για 3 ομάδες ποντικών.
Μια ομάδα υιοθέτησε ισορροπημένη υγιεινή διατροφή. Άλλη ομάδα έλαβε υγιεινά τρόφιμα αλλά είχε πρόσβαση σε τροφές υψηλών θερμίδων για μια ώρα την ημέρα. Τα ποντίκια στην τρίτη ομάδα κατανάλωσαν υγιεινά γεύματα και είχαν απεριόριστη πρόσβαση σε τροφές με πολλές θερμίδες. Τα τελευταία ανέπτυξαν προτίμηση για τις τροφές με υψηλές θερμίδες, στις οποίες κατέφευγαν όλη την ημέρα και έγιναν γρήγορα παχύσαρκα.
Τα ποντίκια είχαν εκπαιδευτεί να περιμένουν να υποστούν ελαφρύ σοκ μετά από έκθεση σε φώς. Αλλά όταν τα ποντίκια που είχαν περιορισμένη πρόσβαση σε τροφές με πολλές θερμίδες έβλεπαν το φως, δεν ανταποκρίνονταν στο δυνητικό κίνδυνο αλλά συνέχισαν να καταναλώνουν τα σνακ.
Όπως δήλωσε ο ερευνητής, αυτό που παρατήρησε στα ζώα είναι παρόμοιο με αυτό που θα περίμενε κανείς να συμβαίνει με τους ανθρώπους που υποκύπτουν σε μεγάλο βαθμό στα σνακ। Με την επαναλαμβανόμενη κατανάλωσή τους, προκύπτει πρόβλημα, κατέληξε.

http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=11230

2 σχόλια:

  1. πολύ σωστή η αναρτησή σου !!! ευχαριστούμε !

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΜΑΡΙΑ ΜΟΥ,
    ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ Ο,ΤΙ ΕΠΙΘΥΜΕΙΣ ΝΑ ΣΤΟ ΦΕΡΕΙ Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ!!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή