Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Τα ethnics foods στην Ελληνική κουζίνα

Κάθε κουζίνα έχει τις δικές της μοναδικές γεύσεις. Η ελληνική κουζίνα (Μεσογειακή) έχει υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια ξεχωριστές και ιδιαίτερες γεύσεις διαφόρων λαών, με αποτέλεσμα να γνωρίζουν μεγάλη δημοσιότητα τα λεγόμενα ‘’ethnic foods’’ στον ελληνικό χώρο. 
Το άσπρο Κινέζικο ρύζι, το μοσχαράκι με μανιτάρια, οι γλυκόξινες γαρίδες με νουντλς, το κοτόπουλο με κάσιους, τα μπισκοτάκια της τύχης, οι ρίζες μπαμπού, οι κινέζικες κρέπες με κρεμμύδια, το Γουόν-τον με καβούρι και κιμά, η ψητή πάπια Πεκίνου, το γλυκόξινο χοιρινό, τα ντάμπλινγκς με λαχανικά, οι γεμιστές φτερούγες με κοτόπουλο, τα Κινέζικα τηγανητά λαχανικά και το τσιζ κέικ σοκολάτας αποτελούν ορισμένα χαρακτηριστικά Κινέζικα ‘’ethnic foods’’ που είναι δημοφιλή στους Έλληνες.
Η μεξικάνικη κουζίνα είναι απλή, εύκολη και υγιεινή όσο και η μεσογειακή. Έχει μεγάλη ποικιλία από μαγειρευτά φαγητά, οστρακοειδή και ψάρια στη σχάρα καθώς και σαλάτες με φρέσκα λαχανικά. Η αλήθεια είναι ότι με τις πολλές ποικιλίες πιπεριάς που παράγει το Μεξικό, έχει έντονο το πικάντικο και καυτερό στοιχείο στη κουζίνα του. Το τάκος με κιμά, το Φαχίτας με κοτόπουλο, το παγωτό μάνγκο με παπάγια, η σαγκρία, η πολύχρωμη σούπα Σομπρέρο, τα φασόλια αλά Μεξικάνα, οι γαρίδες με σάλτσα σκόρδου, τα μπουρίτος με λαχανικά, η μαργαρίτα, το μεξικάνικο σουφλέ με καλαμπόκι και ο μεξικάνικος ξιφίας Tex-Mex είναι χαρακτηριστικά εδέσματα της μεξικάνικης κουζίνας.
Το Σούσι, χαρακτηριστικό φαγητό των Ιαπώνων, αποτελεί σύντμηση του ‘’Σουμέσι’’, που σημαίνει ξιδάτο ρύζι. Σερβίρεται απαραίτητα με ωμό ψάρι, είτε ως μερίδα σε πιάτο είτε τυλιχτό σε μπουκιές. Το ωμό ψάρι μπορεί να αντικατασταθεί από φρέσκο φιλέτο σολομού. Το κοτόπουλο με σάλτσα μάνγκο, τα πιτάκια με καβούρια, τα γεμιστά κολοκυθάκια με σκόρδο, κιμά και κόκκινη πιπεριά, το μοσχαράκι με σόγια σος, το χοιρινό με σκόρδο και νουντλς και το σάκι (παραδοσιακό ποτό της Ιαπωνίας που παρασκευάζεται από βραστό ρύζι) αποτελούν επιπλέον ethnic γεύσεις που έχουν υιοθετηθεί από τους Έλληνες.
Η κουζίνα της Ταϊλάνδης, διαδεδομένη και στον Ελλαδικό χώρο, είναι εκλεπτυσμένη και συνάμα γεμάτη εκπλήξεις όσον αφορά τη γεύση (καυτερή, γλυκιά, ξινή, αλμυρή και πικρή). Οι τηγανητές γαρίδες με λαχανικά, τα μακαρόνια ρυζιού με σάλτσα κάρυ, το πικάντικο ρύζι γιασεμιού με γάλα καρύδας, τα φρέσκα ανοιξιάτικα ρολά με γλυκόξινη σάλτσα ή σάλτσα ψαριού και διάφορα φρέσκα φρούτα απαρτίζουν ένα παραδοσιακό Ταϊλανδέζικο μενού.
Η ethnic κουζίνα, η οποία είναι ευρέως αγαπητή στους Έλληνες, χαρακτηρίζεται από υψηλή διατροφική αξία διότι προσφέρει ποικιλία βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων στον οργανισμό. Επίσης, χάρις στο μεγάλο ποσό φυτικών ινών και ω3 λιπαρών οξέων που περιέχει, προστατεύει τον οργανισμό από καρδιαγγειακές παθήσεις και διάφορες μορφές καρκίνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση των παραπάνω ethnic foods δεν σχετίζεται με ανάπτυξη παχυσαρκίας.

Κάζης Αβραάμ, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, M.Sc στην Κλινική Διατροφή

[ΗΓΗ http://www.mednutrition.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου