Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Χοιρινό με σάλτσα εσπεριδοειδών και μέλι


Υλικά για 4 μερίδες

• 800 γραμ. άπαχο χοιρινό κρέας από μπούτι χωρίς κόκκαλο
• ξύσμα και χυμός από 3 πορτοκάλια
• ξύσμα και χυμός από 3 λάιμ
• 1 κουτ. του γλυκού κόλιαντρος
• 1 κουτ. του γλυκού κύμινο
• 1 κουτ. του γλυκού ρίγανη
• 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
• 2 κουτ. της σούπας μέλι
• ελαιόλαδο
• αλάτι, πιπέρι

Προετοιμασία

1. Κόβετε το κρέας σε μερίδες.

2. Ανακατεύετε σε ένα μπολ ¼ του φλιτζανιού ελαιόλαδο, τον χυμό και το ξύσμα των πορτοκαλιών και των λάιμ, τα μπαχαρικά και το σκόρδο.

3.
 Αφήνετε το κρέας στην μαρινάδα για 4-5 ώρες τουλάχιστον, διατηρώντας το στο ψυγείο μέχρι να το μαγειρέψετε.

4. Στραγγίζετε το κρέας από την μαρινάδα και κρατάτε την μαρινάδα για το μαγείρεμα.

5. Σοτάρετε το κρέας με το κρεμμύδι σε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο.

6. Το γυρίζετε για να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές και το αλατοπιπερώνετε.
7. Σβήνετε με την μαρινάδα και μεταφέρετε το φαγητό σε ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος.
8. Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 1 ώρα και 45 λεπτά.
9. Όταν ψηθεί το κρέας, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο, περιχύνετε με το μέλι και ξαναβάζετε το φαγητό στον φούρνο και 10 λεπτά ακόμη.
10. Περνάτε από το σουρωτήρι την σάλτσα που έμεινε στο ταψί και σερβίρετε με το κρέας. 
Για περισσότερες συνταγές πατείστε εδώ: http://www.driskas.com

Ανάλυση του διαιτολόγου

Image
Ίσαρη Γεωργία 
Κλινική διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Η συγκεκριμένη συνταγή περιέχει αρκετή ποσότητα μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και σελήνιο.

Το ασβέστιο και ο φώσφορος που περιέχονται, συμβάλλουν στην υγεία των οστών, στην ενεργοποίηση ενζύμων, στην πήξη του αίματος, στην ομαλή λειτουργία του Κ.Ν.Σ. και στο μεταβολισμό υδατανθράκων και λιπών, όπως επίσης και τομαγγάνιο.

Ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο κατέχουν σημαντικό ρόλο στην ενζυμική λειτουργία, στην παραγωγή ενέργειας, στην αναερόβια καύση της γλυκόζης και στους μηχανισμούς σύνθεσης πρωτεΐνης. Ο σίδηρος είναι γνωστός για το ρόλο του στη μεταφορά οξυγόνου προς τους ιστούς.

Ο ψευδάργυρος
 συμμετέχει στην παραγωγή τεστοστερόνης και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα , ενώ συμβάλλει στην επούλωση των τραυμάτων. Το σελήνιο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στην πρόληψη κατά του καρκίνου.

Υψηλή είναι επίσης και η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, που προέρχεται από το πορτοκάλι και το λάιμ. Η βιταμίνη C αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό, με δράση κατά των ελευθέρων ριζών ενώ συμμετέχει και στην πρόληψη από το κοινό κρυολόγημα.

Η συνταγή προσφέρει και μεγάλες ποσότητες φυλλικού οξέος, που κατέχει εξέχοντα ρόλο στην αντιγραφή του DNA, στη σύνθεση του RNA και στην αιμοποίηση. Θεωρείται ότι προλαμβάνει τις ανωμαλίες του κεντρικού νευρικού συστήματος, του νωτιαίου μυελού και της σπονδυλικής στήλης στα νεογέννητα και ότι συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Το σκόρδο  έχει μελετηθεί για τη δράση του στον ανθρώπινο οργανισμό. Το συστατικό, το οποίο έχει ιδιαίτερα ευεργετική δράση είναι η αλλισίνη. Η αλλισίνη προέρχεται από το φρέσκο σκόρδο, όταν αυτό τεμαχίζεται ή λιώνει.

Σημαντική είναι η υπολιπιδαιμική και υποχοληστερολαιμική δράση του σκόρδου. Πιο συγκεκριμένα, κλινικές έρευνες έδειξαν σημαντική μείωση της ολικής χοληστερόλης του αίματος, μετά από τη χορήγηση σκόρδου.

Ακόμη, το σκόρδο δρα ικανοποιητικά στην μείωση των τριγλυκεριδίων. Πολλές εργαστηριακές μελέτες και έρευνες σε ζώα έχουν τεκμηριώσει τις αντικαρκινικές δράσεις του σκόρδου και των συστατικών του. 



Θρεπτική Σύσταση

Μερίδες στη συνταγή: 4
Ποσότητες ανά μερίδα
GDA
Θερμίδες: 723
27%
Ολικά λιπαρά: 16,75 g37%
Κορεσμένα Λιπαρά: 4,25 g3%
Υδατάνθρακες: 59,25 g13%
Σάκχαρα: 0,25 g0%
Πρωτεΐνες: 79,5g102%
Διαιτητικές ίνες: 6,9 g12%
Νάτριο: 1.11 g29%
Αλάτι: 2,78 g29%
Τι είναι η Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη - GDAs;
Ανάλυση με το HorizonΔΙΑΙΤΗΤΙΚΟ2006



Προτείνει ο Βαγγέλης Δρίσκας, Chef, Food writer

1 σχόλιο: