Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Πώς να αποφύγεις τα περιττά κιλά στις γιορτές!

Ποτά, πεντανόστιμα πιάτα, γλυκά και κάθε λογής λιχουδιές σε καλούν να τα δοκιμάσεις. Δεν είναι μέρες για να στερηθείς, όμως δεν θέλεις σε καμία περίπτωση να το παρακάνεις και να τρέμεις να ανέβεις στη ζυγαριά την επομένη των γιορτών.

Ο Κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος Ιωάννης Σουπιός σου δίνει τρία έξυπνα tips για να είσαι σίγουρη πως οι φετινές γιορτές δεν θα σου... "στοιχίσουν" σε κιλά!
 
- Το φαγητό θέλει στρατηγική! Φάε με μέτρο.... Δεν είναι ανάγκη να στερηθείς κανένα από τα λαχταριστά χριστουγεννιάτικα γλυκά. Δοκίμασε να έχεις κάποιο από αυτά με το πρωινό σου. Η ζάχαρη των γλυκών αυτών θα αξιοποιηθεί από τον οργανισμό σου καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, που σημαίνει πως θα κάψεις τις θερμίδες τους μέχρι το βράδυ.
"Μία άλλη καλή λύση, επίσης, ιδιαίτερα για τις γυναίκες που θέλουν να φάνε κάποιο γλυκό νωρίς το απόγευμα, είναι να φάνε το μελομακάρονο ή τον κουραμπιέ μετά από το απογευματινό τους φρούτο ή χυμό" αναφέρει ο κ. Σουπιός.
- Work it out! Έχουμε την τάση να παγώνουμε κάθε φυσική δραστηριότητα μέσα στις γιορτές. Δεν λέω! Το να τρέχεις στο γυμναστήριο χριστουγεννιάτικα, ίσως είναι λίγο βαρετό. Μπορείς όμως να πας για shopping και να κάνεις παράλληλα και την γυμναστική σου -περπάτημα, κουβάλημα κλπ. "Να θυμάστε ότι η άσκηση θα σας βοηθήσει να κάψετε κάποιες έξτρα θερμίδες οι οποίες μπορούν να αποβούν το κλειδί της επιτυχίας για την αποφυγή της αύξησης του βάρους κατά την διάρκεια των γιορτών" επισημαίνει ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ιωάννης Σουπιός.
- Οδηγός επιβίωσης στο ρεβεγιόν. Το τρίτο και πιο σημαντικό tip είναι το πως να αντιμετωπίσεις τα φορτωμένα με πειρασμούς γιορτινά τραπέζια. "Οι μεγάλοι μπουφέδες και τα πολύπλοκα τραπέζια με τα πολλά φαγητά δεν αποτελούν πρόβλημα για αυτούς που ακολουθούν μερικούς απλούς και βασικούς κανόνες διατροφής"!

Ο Ιωάννης Σουπιός σου δίνει 7 συμβουλές για να περάσεις τέλεια:

1. Πρώτα από όλα, μην απορρίψεις σε καμία περίπτωση την πρόσκληση σε γεύμα. Η απομόνωση προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα και σκέψεις και έτσι θα καταλήξεις μόνη στο σπίτι καταναλώνοντας τεράστιες ποσότητες φαγητού.

2. Μην ξεκινήσεις ποτέ πεινασμένη: Πιες ένα χυμό ή κατανάλωσε ένα φρούτο ή μια μικρή σαλάτα πριν φύγεις από το σπίτι. Φτάνοντας στο ρεβεγιόν φρόντισε να πιεις ένα ποτήρι νερό για να γεμίσει το στομάχι σου. Η πείνα είναι πάντα κακός σύμβουλος, υπονομεύει την αντίστασή και τελικά οδηγεί στην υπερκατανάλωση φαγητού.


3. Η στρατηγική του πιάτου! Να τι πρέπει να κάνεις για να φας σωστά, αλλά και απολαυστικά:


- Γέμισε το πιάτο σου αρχικά με τις διάφορες σαλάτες που σίγουρα θα υπάρχουν στο τραπέζι.

- Στη συνέχεια, συμπλήρωσε το μισό πιάτο με λαχανικά ή χορταρικά και το άλλο μισό με κρέας ή ψάρι ή κοτόπουλο ή από όλα μαζί. Προτίμησε σαλάτες και πιάτα που έχουν αρωματικό ξύδι, λάδι και λεμόνι και όχι παχυντικές σάλτσες.
- Στο πλάι βάλε μία μικρή ποσότητα (μία δύο κουταλιές και όχι παραπάνω) από 4 διαφορετικά πιάτα, από αυτά που σου αρέσουν πιο πολύ.
- Πρόσθεσε στο πιάτο 2-3 πατάτες φούρνου ή 2-3 κουταλιές ρύζι ή μακαρόνια. Συμπλήρωσε δύο με τρείς μεζέδες για να συμπληρώσεις το γεύμα σου και ξέχασε τα υπόλοιπα. Προσοχή, στο πιάτο δεν είναι ανάγκη να βάλεις ψωμί.

4. Οδηγίες για "προκλητικούς" μπουφέδες. Αν το γεύμα είναι μπουφές τότε αφού γεμίσεις το πιάτο σου σωστά, όπως περιγράψαμε παραπάνω, απομακρύνσου από τον μπουφέ. Μόλις τελειώσεις, άφησε το πιάτο και εστίασε την προσοχή σου σε άλλα πράγματα.


5. Κάθε μπουκιά μετράει. Απόλαυσέ την! Μάσησε αργά. Άφησε να μεσολαβήσει λίγος χρόνος μεταξύ της μίας πιρουνιάς και της άλλης.


6. Διασκέδαση είναι και ο χορός! Χόρεψε και κάψε θερμίδες. Ένα ακόμη μυστικό είναι να πίνεις λιγότερο αλκοόλ και περισσότερο νερό ή ανθρακούχο νερό με λεμόνι ή lime. Απόφυγε τα κοκτέιλ και προτίμησε κρασί. Μια-δύο μπίρες ή 1-2 ποτηράκια βότκα ή ουίσκι ή ουζάκι αρκούν. Για κάθε ποτήρι κρασί που θα πίνεις, πιες ένα ποτήρι νερό. Θα σε βοηθήσει να ελέγξεις την κατανάλωση αλκοόλ, να αποφύγεις τις άδειες θερμίδες και το hangover της επόμενης μέρας.


7. Όταν τρώμε, ναι! Μιλάμε! Προσπάθησε κατά την διάρκεια του γεύματος να μιλάς με τους γύρω σου.  Η συζήτηση θα σε βοηθήσει να φας με αργό ρυθμό και να νοιώσεις έγκαιρα το αίσθημα της πληρότητας χωρίς να καταναλώσεις παραπάνω φαγητό από αυτό που πρέπει.
http://www.tlife.gr/Article/fitness-reveillon/0-105-10779.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου