Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Ζουμ στις πρωτεΐνες για να χάσετε κιλά

ImageΜείζον πρόβλημα για ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού αποτελεί η αύξηση του σωματικού βάρους. Για το λόγο αυτό, πληθώρα μελετών ασχολείται τα τελευταία χρόνια με τους μηχανισμούς που την προκαλούν και πιο συγκεκριμένα την αποθήκευση λίπους στον οργανισμό.
 Νέα επιστημονικά δεδομένα επιβεβαιώνουν σήμερα, ότι αν στο καθημερινό διαιτολόγιο εντάσσονται τροφές πλούσιες σεπρωτεΐνες και είναι περιορισμένοι οι κατεργασμένοι υδατάνθρακες και το άμυλο, όπως λευκό ψωμί και άσπρο ρύζι, είναι εύκολο να οδηγηθεί κανείς σε απώλεια βάρους.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η μελέτη «Διογένης», υπό τον δρα Τόμας Μάινερτ Λάρσεν του Τμήματος Επιστημών της Ζωής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, στην οποία συμμετείχε και η Ελληνίδα διατροφολόγος Αγγελική Παπαδάκη της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης
«Αν θέλετε να χάσετε βάρος, πρέπει να ακολουθήσετε μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες, με πιο πολύ άπαχο κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα με λίγα λιπαρά και όσπρια και παράλληλα με λιγότερες θερμίδες από επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το άσπρο ρύζι και ψωμί. Με αυτή τη δίαιτα, μπορείτε να τρώτε μέχρι να χορτάσετε, χωρίς να χρειάζεται να μετράτε τις θερμίδες και χωρίς να παχαίνετε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της έρευνας.
Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, εκτός από την αύξηση στην λήψη πρωτεϊνών, στην απώλεια βάρους συντελεί και η κατανάλωση τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως ψωμί ολικής αλέσεως. Μια δίαιτα με χαμηλές πρωτεΐνες, αλλά με τροφές που αυξάνουν το γλυκαιμικό δείκτη, τελικά προσθέτουν κιλά. 
Όσον αφορά δε, στις μικρές ηλικίες που συμμετείχαν στην έρευνα απεδείχθη ότι  το45% των παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν υπέρβαρα και αφού ακολούθησαν τη δίαιτα των γονιών τους, κατάφεραν να χάσουν βάρος κατά 15%.
Σημειώνεται ότι η εν λόγω  έρευνα πραγματοποιήθηκε με την χρηματοδότηση 14,5 εκατ. ευρώ από την ΕΕ.


Γράφει η Λώρα Σπυροπούλου, δημοσιογράφος


ΠΗΓΗ http://www.mednutrition.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου