Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

7 λόγοι που δεν σου κόβεται η όρεξη

Αχ γιατί δεν σταματάς να τρως τελικά;
Έφαγες ένα τεράστιο χορταστικό γεύμα, έγλειψες και τα δαχτυλάκια σου αλλά τι στην ευχή συμβαίνει και πεινάς ακόμα, δεν μπορείς να το εξηγήσεις! Κι όμως, η πείνα σου μπορεί να έχει εξήγηση! Μάλλον μπορεί να έχει 7 ολόκληρες εξηγήσεις που εφόσον κατανοήσεις, μπορείς και να πολεμήσεις!
Αιτία Πρώτη: ήπιες πολλά αναψυκτικά
Τα αναψυκτικά, το παγωμένο τσάι του σούπερ μάρκετ, τα ροφήματα με ή χωρίς ανθρακικό, αποτελούν τη μεγαλύτερη πληγίτσα, αφού η ποσότητα τεχνητών γλυκαντικών που περιέχουν είναι μεγάλη και μάλιστα, η φρουκτόζη που παίρνουμε από αυτά, φτάνει τα 2/3 της ετήσιας κατανάλωσής μας σε σιρόπι φρουκτόζης. Έρευνα του πανεπιστημίου Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο υποστηρίζει πως η φρουκτόζη μπορεί να παγιδεύσει το μυαλό μας να θέλουμε περισσότερο φαγητό ακόμα κι αν υπάρχει κορεσμός. Όπως φαίνεται η φρουκτόζη μπλοκάρει τη δυνατότητα του σώματος να χρησιμοποιήσει τη λεπτίνη, την ορμόνη που μας λέει πότε έχουμε φάει αρκετά.
Αιτία δεύτερη: το δείπνο σου ήταν μια κονσέρβα
Πολλές τροφές σε κονσέρβα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε δυσφαινόλη (BPA), που σύμφωνα με τη Διεύθυνση Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ, αποτελεί ένα χημικό με το οποίο πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Η μεγάλη συγκέντρωση δυσφαινόλη, μπορεί να δημιουργήσει διαταραχές στην έκκριση της λεπτίνης από τον οργανισμό, που σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, μπορεί να προκαλέσει λιγούρες και να σε κάνει ακόμα και παχύσαρκη.

Αιτία τρίτη: το πρωινό σου ήταν της πλάκας 
Ερευνητές παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες 6764 υγιών ατόμων για τέσσερα χρόνια και διαπίστωσαν πως εκείνοι που κατανάλωναν 300 θερμίδες στο πρωινό τους γεύμα, έπαιρναν διπλάσιο βάρος σε σχέση με όσους κατανάλωναν 500 ή παραπάνω θερμίδες στο πρωινό. Το μεγάλο πρωινό φαίνεται πως σε βοηθά να έχεις μικρότερες εξάρσεις ινσουλίνης στο αίμα μέσα στην ημέρα και έτσι έχεις λιγότερες λιγούρες μέχρι το βράδυ που θα πέσεις να κοιμηθείς.
Αιτία τέταρτη: ξέχασες να φας τη σαλάτα σου
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταναλώνουν όσα πράσινα λαχανικά θα έπρεπε. Κι όμως, τα σκουρόχρωμα πράσινα λαχανικά είναι πλούσια στην απαραίτητη βιταμίνη Β και σε φυλλικό οξύ και σε προστατεύουν από την κατάθλιψη, το φούσκωμα και στην πρόσληψη παραπάνω βάρους. Σε έρευνα που έγινε σε άτομα που έκαναν δίαιτα, αποδείχθηκε πως όσα άτομα είχαν τα υψηλότερα επίπεδα φυλλικού οξέως στο αίμα τους, έχασαν 8,5 φορές περισσότερο βάρος σε σχέση με εκείνους που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα! Ταυτόχρονα, τα πράσινα λαχανικά περιέχουν και βιταμίνη Κ, ακόμα ένα θρεπτικό στοιχείο, που βοηθά στη ρύθμιση της έκκρισης ινσουλίνης στο αίμα που προκαλεί τις ανεξήγητες λιγούρες. Καλύτερες πηγές για να παίρνεις όλα τα παραπάνω στοιχείο στο μέγιστο δυνατό βαθμό, είναι το σπανάκι ,το μαρούλι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα χόρτα.
Αιτία πέμπτη: δεν δοκιμάζεις γουλιά τσαγιού
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο "Journal of the American College of Nutrition", τα άτομα που πίνουν μια κούπα μαύρου τσαγιού μετά από κάθε γεύμα υψηλής περιεκτικότητας υδατανθράκων, μείωσαν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους κατά 10%, για τουλάχιστον 2 ώρες μετά το γεύμα, που σημαίνει πως ένιωσαν χορτάτοι και είχαν λιγότερες λιγούρες. Οι ερευνητές αποδίδουν το αποτέλεσμα αυτό, στις πολυφαινολικές ενώσεις του μαύρου τσαγιού που εξαφανίζουν τις αναίτιες λιγούρες για φαγητό!
Αιτία έκτη: ξεχνάς να πιεις νερό
Η αφυδάτωση συχνά κάνει το σώμα να μπερδεύεται και να νομίζει πως πεινά και δεν διψά. Αν μόλις έφαγες αλλά ακόμα νιώθεις πείνα, πιες ένα ποτηράκι νερό πριν το φαγητό και δες αν κατόπιν η λιγούρα σου επιμένει.
Αιτία έβδομη: βαριέσαι που ζεις
Ερευνητές του Πανεπιστημίου "Flinders στην" Αυστραλία ανακάλυψαν πως οι οπτικοί περισπασμοί μπορούν να μειώσουν την καταπολέμηση της αναίτιας λιγούρας που σε διακατέχει. Για να τεστάρεις τον εαυτό σου, φαντάσου μια τεράστια ζουμερή μπριζόλα. Αν πραγματικά πεινάς, η μπριζόλα θα σου φανεί σκέτο ''λουκούμι''. Αν όχι, ίσως πρέπει να σταματήσεις να κάθεσαι σε ένα καναπέ και να βαριέσαι που ζεις και να βρεις κάτι για να ξεγελάσεις την ψεύτικη... πείνα σου. Αθλήσου, τραγούδα, γράψε ένα μυθιστόρημα. Γενικά κάνε ό,τι μπορείς για να κρατάς το μυαλό, τα χέρια και το στόμα σου απασχολημένα με κάτι άλλο εκτος από το φαγητό.
Από την Κατερίνα Πατούλια
ΠΗΓΗ http://www.womenonly.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου