Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Ψητές πατάτες με τυρί και ζαμπόν

Υλικά για 4 μερίδες

• 8 μέτριες πατάτες
• 100 γραμ. ζαμπόν από στήθος κοτόπουλου
• 100 γραμ. τριμμένο ανθότυρο
• 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
• 3 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
• 1 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο
• ½ φλιτζάνι γιαούρτι
• 2 αυγά
• αλάτι, πιπέρι

Προετοιμασία

1. Ξεπλύνετε και βράστε τις πατάτες με τις φλούδες σε αλατισμένο νερό για 30 λεπτά.

2. Καθαρίστε και ψιλοκόψτε τα κρεμμυδάκια και ψιλοκόψτε τις φέτες του ζαμπόν.

3.
Όταν βράσουν οι πατάτες, στραγγίστε τις και όσο είναι ζεστές, κόψτε μία φέτα με πάχος 1 εκατοστό περίπου από την μία πλευρά.

4. Αδειάζετε το εσωτερικό τους με ένα κουτάλι προσεκτικά για να μη τρυπήσουν ώστε να μπορέσετε να τις ξαναγεμίσετε. Αλατοπιπερώστε το εσωτερικό από τις πατάτες.



5. Πολτοποιείστε την ψίχα από τις πατάτες με το εργαλείο που κάνετε πουρέ, βάλτε την ψίχα σε ένα μπολ και ανακατέψτε με τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το γιαούρτι, το ανθότυρο, τα αυγά, τον μαϊντανό και το δεντρολίβανο.
6. Μοιράστε το μείγμα στις πατάτες και βάλτε τις σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Ψήστε τις πατάτες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 20 – 25 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.


Ανάλυση του διαιτολόγου
Ντορζή Νικολέτα
Κλινική Διαιτολόγος / Διατροφολόγος, MSc, RD, CDN
Η συνταγή ψητές πατάτες με τυρί και ζαμπόν έχει ως κύριο διατροφικό χαρακτηριστικό την περιεκτικότητά της σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Μπορεί να αποτελέσει από μόνη της ελαφρύ γεύμα ή να είναι συνοδευτικό γεύματος. Η συνταγή είναι πλούσια σε Βιταμίνες C, D, Β6, κάλιο, φωσφόρο, σελήνιο και μαγγάνιο.

Οι πατάτες, αν φαγωθούν με τη φλούδα, προσδίδουν το 44% της ΣΗΠ σε φυτικές ίνες (δηλαδή 10γρ), δεδομένου ότι οι ειδικοί προτείνουν τη κατανάλωση 25-35γρ φυτικών ινών τη μέρα για τη σωστή λειτουργία του εντέρου.
 
Μερικές από τις ιδιότητες των φυτικών ινών είναι ότι: διευκολύνουν το πεπτικό σύστημα, βοηθούν στη διατήρηση του βάρους, βοηθούν στον έλεγχο των σακχάρων στο αίμα, συμβάλλουν στην προστασία από κάποιες μορφές καρκίνου και προφυλάσσουν από καρδιακές παθήσεις.
 
Η βιταμίνη C έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καθυστερεί τη γήρανση του δέρματος και διατηρεί την ελαστικότητα και την αντοχή των ιστών. Επίσης, είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.
 
Η κυριότερη δράση της βιταμίνης D είναι η αύξηση της απορρόφησης του ασβεστίου και του φωσφόρου από το έντερο. Ακόμη, και με μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο, χωρίς επαρκή βιταμίνη D, το ασβέστιο δεν μπορεί να απορροφηθεί.
 
Η βιταμίνη Β6 που περιέχεται στη συνταγή, συμμετέχει στον μεταβολισμό των αμινοξέων και των πρωτεϊνών. Είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού και του μυϊκού συστήματος. Επίσης, είναι αναγκαία για τη δημιουργία αντισωμάτων και ερυθρών αιμοσφαιρίων. Έτσι, η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει αναιμία.
 
Το κάλιο είναι ηλεκτρολύτης που διατηρεί την ισορροπία του νερού στον οργανισμό. Η κυριότερη ιδιότητα του καλίου είναι η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Τα άτομα με υπέρταση μπορούν να επωφεληθούν από την κατανάλωση πατατών. Συνιστάται ωστόσο προσοχή στην κατανάλωση του καλίου, σε άτομα που πάσχουν από νεφροπάθειες.
 
Ο φωσφόρος, βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα του σώματος, εμπλέκεται σχεδόν σε όλες τις αντιδράσεις του οργανισμού. Οι κυριότερες λειτουργίες του φωσφόρου είναι η δημιουργία και διατήρηση των οστών, η ανάπτυξη των δοντιών, η συμβολή στον μητρικό θηλασμό, η ανάπτυξη του μυϊκού ιστού, η δημιουργία των νουκλεϊκών οξέων, η διατήρηση της οσμωτικής πίεσης και της οξεο-βασικής ισορροπίας του αίματος.
 
Το σελήνιο είναι αντιοξειδωτικό καθυστερεί τη γήρανση του δέρματος και διατηρεί την ελαστικότητα και αντοχή των ιστών.
 
Σε γενικές γραμμές, αυτή η συνταγή είναι κατάλληλη για όλα τα άτομα και είναι καλή πηγή ενέργειας, φυτικών ινών και διάφορων ευεργετικών βιταμινών και μετάλλων. 
 
 

Θρεπτική Σύσταση

Μερίδες στη συνταγή: 4
Ποσότητες ανά μερίδα


GDA
Θερμίδες: 240.5
12%
Ολικά λιπαρά: 7.0 g 10%
Κορεσμένα Λιπαρά: 3.75 g 19%
Υδατάνθρακες: 29.0 g 13%
Σάκχαρα: 29 g 32%
Πρωτεΐνες: 16.0 g 36%
Διαιτητικές ίνες: 10,63 g 44%
Νάτριο: 0.62 g 26%
Αλάτι: 0.5 g 8%
ΠΗΓΗ mednutrition

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου