Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Ασφάλεια τροφίμων για έγκυες & ευπαθείς πληθυσμούς.


Ιωάννης Ν. Σοφός
Καθηγητής Μικροβιολογικής Ασφάλειας Τροφίμων, 
Τμήμα «Animal Sciences», Colorado State University, ΗΠΑ

Οι αλλαγές στο ορμονικό σύστημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας και την ευαισθητοποιούν σε λοιμώξεις, όπως οι τροφιμογενείς. Μερικές λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν και σε αποβολή ή σοβαρά προβλήματα υγείας του εμβρύου. Ευαίσθητοι στις τροφιμογενείς λοιμώξεις είναι και οι οργανισμοί των βρεφών, των νηπίων, των μικρών παιδιών, των ηλικιωμένων, καθώς και των ασθενών και των ατόμων που υφίστανται χημειοθεραπείες ή γενικά έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτές οι ομάδες ατόμων, όχι μόνον είναι οι πιο ευαίσθητες στις τροφολοιμώξεις, αλλά παρουσιάζουν και τις πιο σοβαρές τους μορφές, που μπορεί να επιφέρουν ακόμα και τον θάνατο. Επομένως, οι έγκυες και οι ευπαθείς πληθυσμοί πρέπει να τηρούν τα εξής:
Οδηγίες•  Να ακολουθούν τις πρακτικές καθαριότητας, υγιεινής και ασφαλούς χειρισμού τροφίμων.
•  Να αποφεύγουν τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο κατανάλωσης παθογόνων μικροβίων.
•  Να μην καταναλώνουν άβραστα ή άψητα χοτ ντογκ ή κρέατα deli, όπως ζαμπόν, γαλοπούλα, σαλάμι και άλλα αλλαντικά που διατίθενται προτεμαχισμένα (η έκθεσή τους στο περιβάλλον κατά την κοπή και η επανασυσκευασία ή το περιτύλιγμά τους μπορεί να προκαλέσει επαναμόλυνση με παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως η Λιστέρια). Αυτά τα προϊόντα πρέπει να καταναλώνονται μόνο αφού ξαναζεσταθούν σε βραστό νερό, σε ατμό ή σε φούρνο μικροκυμάτων (ρύθμιση σε υψηλή ένταση για τουλάχιστον 75 δευτερόλεπτα) και φθάσουν στους 70οC.
•  Να αποφεύγουν τα κατεψυγμένα πατέ ή τα καπνιστά θαλασσινά, εκτός εάν έχουν μαγειρευτεί ή είναι κονσερβοποιημένα.
•  Να αποφεύγουν τα μη καλά μαγειρεμένα ψάρια, ειδικά τα οστρακόδερμα, όπως στρείδια, μαλάκια και άλλα θαλασσινά, αλλά και το κρέας και τα πουλερικά που δεν έχουν μαγειρευτεί επαρκώς.
•  Να καταναλώνουν τα προμαγειρεμένα ή έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα εντός 4 ημερών, ειδάλλως να τα τοποθετούν στην κατάψυξη ή να τα απορρίπτουν.
•  Να μην καταναλώνουν τρόφιμα που περιέχουν απαστερίωτο γάλα. Για παράδειγμα, ορισμένα μαλακά τυριά, όπως brie, camembert, roquefort, μπορεί  να παρασκευάζονται από απαστερίωτο γάλα.
•  Να αποφεύγουν τρόφιμα που περιέχουν ωμά αβγά και δεν μαγειρεύονται, όπως σαλάτες, γλυκά, κ.λπ.
•  Να αποφεύγουν τους απαστερίωτους χυμούς φρούτων ή λαχανικών και τους νεαρούς βλαστούς σπόρων αλφάλφα, ραδικιού και φασολιού, που μερικές φορές χρησιμοποιούνται σε σαλάτες, καθώς και γενικά τα άπλυτα λαχανικά.
•  Να χρησιμοποιούν θερμόμετρο όταν ξαναζεσταίνουν τα περισσεύματα και να ελέγχουν ότι η θερμοκρασία φτάνει τους 70οC.
•  Να αποφεύγουν τα συμπληρώματα διατροφής ή τα τσάγια βοτάνων.
•  Να αποφεύγουν τα τρόφιμα που ίσως περιέχουν χημικές ουσίες με επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εμβρύου, όπως ψάρια σαν τον ξιφία, τον καρχαρία, το σκουμπρί, την πέστροφα, τον σολομό και τις πέρκες, που ενδεχομένως περιέχουν επικίνδυνα επίπεδα υδραργύρου. 

ΠΗΓΗ www.iad.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου