Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

τούρτα σοκολάτα-φράουλα




Υλικά

για το παντεσπάνι:

250 γρ. ζάχαρη
6 αβγά
100 γρ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
50 γρ. άγλυκο κακάο
80 γρ. βούτυρο γάλακτος
για το σιρόπι:
150 γρ. ζάχαρη
200 γρ. νερό
1 κ.σ. κονιάκ


για τη γέμιση:
180 γρ. κουβερτούρα
500 ml κρέμα γάλακτος
80 γρ. άχνη ζάχαρη
2 στικ βανίλια
300 γρ. φράουλες κομμένες σε φέτες
για τη γαρνιτούρα:
100 γρ. ολόκληρες φράουλες
ξύσμα κουβερτούρας ή
τρούφες


Διαδικασία

για το παντεσπάνι:
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη με τα αβγά ένα προς ένα, μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο και τα προσθέτουμε τμηματικά στο μείγμα μας. Σε ένα μπρίκι λιώνουμε το βούτυρο κι όταν πέσει λίγο η θερμοκρασία, το ρίχνουμε κι αυτό στον κάδο. Βουτυρώνουμε κι αλευρώνουμε μια φόρμα των 22εκ. ή βουτυρώνουμε και στρώνουμε μέσα αντικολλητικό χαρτί, χωρίς να κόψουμε το χαρτί που περισσεύει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 25'. Αφού ψηθεί το παντεσπάνι, το ξεφορμάρουμε και με ένα μαχαίρι χωρίς δόντια το κόβουμε οριζόντια σε 3 φέτες/δίσκους. Ετοιμάζουμε το σιρόπι.



για το σιρόπι:
Σε ένα κατσαρόλι ζεσταίνουμε το νερό με τη ζάχαρη κι αφού λιώσει η ζάχαρη, προσθέτουμε και το κονιάκ. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και το βάζουμε στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία.


για τη γέμιση:
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί, μαζί με τη ζάχαρη. Σε μπεν μαρί λιώνουμε τις κουβερτούρες. Αφού πέσει λίγο η θερμοκρασία της σοκολάτας, ενσωματώνω την κουβερτούρα με την σαντιγί και προσθέτω και τη βανίλια. Καθαρίζουμε καλά τις φράουλες κι αφαιρούμε το κοτσάνι τους. Τα 2/3 τα κόβουμε σε λεπτές φέτες ενώ τις υπόλοιπες τις φυλάμε για τη διακόσμηση της τούρτας.


για τη συναρμολόγηση:
Σε μια πιατέλα τοποθετούμε τον ένα δίσκο από παντεσπάνι, τον βρέχουμε με το σιροπάκι και τον καλύπτουμε με τη σοκολατένια σαντιγί. Ρίχνουμε μερικές φέτες φράουλας. Καλύπτουμε με τον επόμενο δίσκο από παντεσπάνι. Βρέχουμε με το σιρόπι, καλύπτουμε με σαντιγί και πάλι μοιράζουμε επάνω τις φέτες φράουλας. Τέλος, βάζουμε τον τελευταίο δίσκο, τον ραντίζουμε με το σιρόπι, καλύπτουμε με τη σαντιγί κι επάνω διακοσμούμε με ολόκληρες φράουλες αυτή τη φορά. Εάν θέλουμε, μπορούμε να γαρνίρουμε και με ξύσμα κουβερτούρας ή τρούφες.


δοκίμασέ το!

πηγη www.pastrychef.gr

5 σχόλια:

  1. Λατρεμένη γεύση!!!
    Μιαμ μιαμ!!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μμμμμμ σοκολάαααατα.....
    Θέλω θέλω θέλω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΙΤΣΙΑ!! ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ Η ΣΟΚΟΛΑΤΑ!!!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διαβάζω διατροφή, υγεία και ευεξία και περίμενα να δω ένα μπλογκ που θα λεει μην μην μην και πέφτω πάνω σε τούτο το γλυκάκι!!!!!! παίρνω ένα κομμάτι για καλωσόρισμα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ manousina ΜΟΥ, ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ BLOG ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΥΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΟΜΩΣ ΕΙΜΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΟΤΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥΡΤΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή