Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Τηγανητά με μειωμένες θερμίδες

 


Ένας από τους λόγους για τους οποίους πολλοί αποφεύγουν τα τηγανητά είναι οι σχετικά υψηλές θερμίδες που περιέχουν.
Με στό­χο τη μείωση του θερμιδικού περιεχομένου των τηγανητών τροφίμων, η σύγχρονη τεχνολογία μάς παρέχει αξιοσημείωτες λύσεις.
Μία από αυτές είναι αντί να τηγανίσουμε τυροπιτάκια και μπουρεκάκια, σπρινγκ ρολς κ.α. να τα βάλουμε στο φούρνο. Θα έχουν όλη τη νοστιμιά, αλλά το εν τρίτο των θερμίδων.
Στο φούρνο μπορούμε να ψήσουμε επίσης πανέ σνίτσελ ή κοτόπουλο cordon bleu και άλλα κρεατικά πασπαλισμένα με τριμμένη φρυγανιά.
Τέλος μπορούμε να επιλέξουμε την ειδική συσκευή που κυκλοφορεί στην αγορά, στην οποία, με βάση την προηγμένη τεχνολο­γία της, μπορούμε να τηγανίσουμε με μόνο μία κουταλιά λάδι διάφορα είδη φαγητών.
Πρόκειται για τη συσκευή που διαφημίζει ο Ηλίας Μαμαλάκης και μας προτείνει να τηγανίσου­με πατάτες, που τόσο μας αρέσουν, με μία κουταλιά λάδι, επιτυγχάνοντας μια μείωση συνολικού λίπους σε ποσοστό άνω του 50%.
Έτσι, προσλαμβάνουμε μόνο 3% λίπος αντί για 8% με την κοινή φριτέζα. Επίσης, με την ίδια συσκευή μπορούμε να φτιάξουμε συνταγές με ψάρι, λαχανικά, ακόμα και ριζότο και χαλ­βά, με πολύ περιορισμένη χρήση λαδιού!
Συμπερασματικά, τα τηγανητά μπορούν να συμβάλουν στη γενικότερη μικρό- και μακρο-θρεπτική διατροφική πρόσληψη. Λύνοντας τελικά την παρεξήγηση με το τηγάνισμα, θα πρέπει να υπογραμμιστεί η λέξη: «μέτρο»! Με την προϋπόθεση αυτή, τα τηγανισμένα τρόφι­μα μπορούν να έχουν θέση στη διατροφή και να αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης δί­αιτας μεσογειακού τύπου, στην οποία το παρ­θένο ελαιόλαδο αποτελείτο κύριο λάδι με το οποίο τηγανίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου