Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Διατροφικές ανάγκες των φοιτητών


Η σωστή διατροφή δεν μας βοηθά απλά να διατηρήσουμε ένα υγιές σωματικό βάρος, αλλά μπορεί να ωφελήσει σημαντικά και την πνευματική μας λειτουργία. Το τι τρώμε είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη νοητική μας απόδοση, καθώς η έλλειψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε πνευματική κόπωση, σε αδυναμία συγκέντρωσης και σε κακή μνήμη.

Οι φοιτητές αποτελούν μία ιδιαίτερη πληθυσμιακή ομάδα, καθώς, ενώ έχουν υψηλές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά λόγω αυξημένων πνευματικών απαιτήσεων και έντονου άγχους, συνηθίζουν να μην τρέφονται σωστά. Εν όψει λοιπόν της έναρξης της εξεταστικής περιόδου, ας δούμε ποιες είναι οι διατροφικές τους ανάγκες και ποια θρεπτικά συστατικά μπορούν να τους προσφέρουν καλύτερες πνευματικές και σωματικές επιδόσεις!

Από τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά για τους φοιτητές είναι ο σίδηρος, το μαγνήσιο, αλλά και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, με κυριότερο εκπρόσωπο το φυλλικό οξύ. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα, ενώ το φυλλικό οξύ βοηθά στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επιπλέον, οι φοιτητές θα πρέπει να προσλαμβάνουν καθημερινά επαρκείς ποσότητες αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, το καροτένιο και το σελήνιο, τα οποία θα τους βοηθήσουν να οχυρώσουν τον οργανισμό τους ενάντια στο οξειδωτικό στρες που προκύπτει από το άγχος. 
Να τονίσουμε εδώ, ότι η βιταμίνη C αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου, συνεπώς η ταυτόχρονη πρόσληψή σιδήρου και βιταμίνης C είναι πιο ευεργετική για τον οργανισμό. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι η αύξηση της οστικής πυκνότητας συνεχίζεται και μετά την ενηλικίωση, συνεπώς οι φοιτητές έχουν αυξημένες ανάγκες σε ασβέστιο αλλά και βιταμίνη D, η οποία ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.
Θυμηθείτε τέλος: η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την καλή πνευματική λειτουργία. Ακόμη και μια αφυδάτωση της τάξης του 3% μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα τόσο στη σωματική όσο και στη νοητική μας απόδοση. Προσοχή στο αλκοόλ γιατί η υπερκατανάλωσή του μπορεί να μειώσει την απορρόφηση σημαντικών μικροθρεπτικών συστατικών.
Παρότι η διατροφή των φοιτητών θα πρέπει να είναι σωστά σχεδιασμένη ώστε να τους παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών, εκείνοι συχνά υιοθετούν ανθυγιεινές συνήθειες. Αμελούν το πρωινό τους γεύμα, καταναλώνουν συχνά fast-food και προπαρασκευασμένα φαγητά, υπερκαταναλώνουν αλκοόλ, παραλείπουν γεύματα. Ταυτόχρονα, κάνουν τακτικά επαναλαμβανόμενες προσπάθειες αδυνατίσματος (συνήθως με τσαρλατανικό τρόπο, όπως χημικές δίαιτες, μηχανήματα, χάπια κα) που είναι επιζήμιες κυρίως για την υγεία τους αλλά και για την τσέπη από την οποία πληρώνονται (συνήθως γονική). Με ζητούμενο λοιπόν τη συμπλήρωση της πρόσληψης συστατικών τα οποία αποτυγχάνουν να προσλάβουν μέσω της διατροφής τους, οι φοιτητές βρίσκονται σε αυξημένη ανάγκη για λήψη πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων, τα οποία θα τους βοηθήσουν να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες σε ωφέλιμα στοιχεία και θα τους βοηθήσουν να παραμένουν σωματικά και πνευματικά υγιείς και δραστήριοι.

Συγγραφέας : Καλλιανιώτη Κωσταλένια MSc

πηγη www.nutrimed.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου