Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΑΝΕΛΛΟΝΙΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΜΠΕΣΑΜΕΛ


Το φαγητό είναι λαζάνια γεμιστά με μείγμα από καρύδια, σπανάκι, μασκαρπόνε, κεφαλοτύρι, μανιτάρια, φρυγανιά και ξύσμα λεμονιού, περιχυμένα με την κλασσική μας μπεσαμέλ. Η γεύση είναι πολύ ξεχωριστή και ανάλαφρη με τα αρώματα των συστατικών να διακρίνονται όσο πρέπει. Είχα πολύ αγωνία να δω πως θα έβγαινε και όταν το δοκίμασα ενθουσιάστηκα!


Υλικα για ενα μεγάλο ταψί:




-400 γρ σπανάκι ωμό
-1 χούφτα καρύδια ψιλοκομμένα -όχι σκόνη, λίγο πιο χοντρούλια!
-250γρ μασκαρπόνε
-1 χούφτα κεφαλοτύρι τριμμένο
-6 μανιτάρια λευκα κομμένα σε κυβάκια
-λίγο ξερό φασκόμηλο
-μισή χούφτα φρυγανιά τριμμένη
-25 φύλλα λαζάνια
-λίγο βούτυρο Lurpak
-ξύσμα και χυμό 2 μικρών λεμονιών


Για τη μπεσαμέλ:
-5 ποτήρια γάλα 1.5%
-5 κουταλιές γεμάτες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-ένα φλιτζάνι αραβοσιτέλαιο
-λίγο αλατάκι


Βράζω το σπανάκι για 4-5 λεπτάκια, στραγγίζω και αφήνω να κρυώσει. Πατώ το σπανάκι με μια κουτάλα να βγάλει τα υγρά του όσο γίνεται. Εντωμεταξύ αναμιγνύω σε ένα μπωλ το μασκαρπόνε, τα καρύδια, το ξύσμα και το χυμό των λεμονιών, το κεφαλοτύρι και τη μισή χούφτα φρυγανιά. Όταν το σπανάκι κρυώσει το προσθέτω στο μείγμα. Στο μεταξύ σε ένα τηγάνι ρίχνω το lurpak και προσθέτω το ξερό φασκόμηλο για ένα λεπτάκι ίσα να πάρει το βούτυρο το άρωμα του. Μετά το αφαιρώ και ρίχνω τα κυβάκια μανιταριών να σωταριστούν. Δεν μπορείτε να φανταστείτε μυρωδιά!Υπέροχη!Σε 4 λεπτάκια περίπου τα βγάζω και τα ρίχνω στο μείγμα, το οποίο τώρα είναι έτοιμο. Το αφήνω στην άκρη.



Σε κατσαρόλα με νερό βράζω τα λαζάνια για 3 λεπτά ώστε να μαλακώσουν γιατί μετά θα τα τυλίξω. Σας συμβουλέυω να τα βάζετε στην κατσαρόλα πέντε πέντε γιατι αν τα ρίξετε όλα μαζί θα κολλήσουν!Μετά τα 3 λεπτά τα αφαιρώ και τα απλώνω σε μια πετσέτα, ρίχνω άλλα πέντε στην κατσαρόλα και μέχρι να γίνουν τυλίγω τα προηγούμενα βάζοντας λίγη γέμιση και σύμφωνα με την εικόνα.....yummiiiii. Να σημειώσω εδώ οτι προηγουμένως έχω βουτυρώσει και ''φρυγανίσει'' το ταψί (όπως στα κέικ βουτυρώνω και αλευρώνω μόνο που αντί για αλεύρι βάζω φρυγανιά!).


Μόλις τα τυλίξω όλα,ετοιμάζω τη μπεσαμέλ. Αν σας περισσεύει κάποιο κίτρινο τυρι (κασέρι δηλαδή-για τους μη Αθηναίους!) μπορείτε να τρίψετε λίγο από πάνω.Δείτε στη φωτογραφία το αποτέλεσμα (και το μανικιούρ μου!!)!


Για τη μπεσαμέλ, ρίχνω στη κατσαρόλα τα 5 ποτήρια γάλα 1.5%, το αλεύρι και το αραβοσιτέλαιο και ανακατεύω όπως στη φωτογραφία συνεχώς σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σε 10 λεπτα το πολύ είναι έτοιμη (έχει πήξει)!


Περιχύνω τα λαζάνια. Αν θέλω ρίχνω από πάνω λίγο τριμμένο τυράκι πριν τα βάλω στο φούρνο.


Ψήνω στους 180C για μισή ωρίτσα μέχρι να ροδοκοκκινίσει η μπεσαμέλ.


πηγη Sugar Buzz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου