Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Μεταβολισμός









Το αν θα διατηρήσετε σταθερά τα κιλά σας ή αντιθέτως θα παχύνετε, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες οι οποίοι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, επηρεάζοντας την ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ των θερμίδων που λαμβάνετε μέσω του φαγητού και εκείνων που καίτε. Ανάμεσά τους, πολύ σημαντικός παράγοντας είναι ο μεταβολισμός, το σύνολο δηλαδή των βιοχημικών διαδικασιών του σώματος. Η γνώση λοιπόν των τιμών του μεταβολισμού, που αλλάζουν από άτομο σε άτομο, είναι σπουδαία για την εξατομίκευση μιας δίαιτας και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων ενός προγράμματος αδυνατίσματος. Σήμερα, είναι δυνατόν να υπολογίσετε το βασικό σας μεταβολισμό με εύκολα, γρήγορα και αξιόπιστα τεστ.


3 αξίες που θα πρέπει να προσδιορίσετε:


1. Ο βασικός μεταβολισμός
Ο μεταβολισμός είναι το σύνολο των χημικών και φυσικών διαδικασιών μέσω των οποίων το φαγητό αφομοιώνεται από τον οργανισμό και μετατρέπεται σε θερμότητα (που χρησιμεύει στη διατήρηση της κατάλληλης θερμοκρασίας του σώματος), μια μηχανική ενέργεια που κινεί τους μυς και καταναλώνεται αμέσως καθώς και ενέργεια που αποθηκεύεται με τη μορφή γλυκογόνου (ενός σακχάρου που υπάρχει στους μυς και στο συκώτι) και λίπους, στο λιπώδη ιστό.
Όταν μιλάμε για βασικό μεταβολισμό εννοούμε το σύνολο των αντιδράσεων που συμβαίνουν στον οργανισμό σε καταστάσεις απόλυτης χαλάρωσης, ξύπνιοι και χωρίς ψυχοσωματικό άγχος. Ο θεμελιώδης μεταβολισμός αντιπροσωπεύει την ποιότητα των απαραίτητων για τον οργανισμό θερμίδων, για τη διατήρηση των ζωτικών λειτουργιών. Ο μεταβολισμός αυτός αποτελεί το 67-70% της ημερήσιας κατανάλωσης ενέργειας.


Τι τον επηρεάζει
Είναι διαφορετικοί οι παράγοντες που επηρεάζουν το βασικό μεταβολισμό του καθενός.
• Η ηλικία είναι σίγουρα ο σημαντικότερος. Το πέρασμα των χρόνων μειώνει σταδιακά το βασικό μεταβολισμό: είναι στο μέγιστο σημείο του στο νεογέννητο και στο μωρό και μειώνεται σιγά-σιγά, σταθεροποιείται κατά την ενήλικη ζωή και έπειτα πέφτει ακόμη περισσότερο στα γεράματα.
• Ακόμη και η λειτουργία του θυρεοειδή επηρεάζει τις μεταβολικές διαδικασίες. Ο θυρεοειδής, μάλιστα, είναι ρυθμιστής του μεταβολισμού: αν ο θυρεοειδής παράγει λιγότερη ορμόνη (υποθυρεοειδισμός) ο μεταβολισμός επιβραδύνεται.

• Ο μεταβολισμός αλλάζει και σε σχέση με το φαγητό που καταναλώνεται. Συγκεκριμένα, η χώνεψη των πρωτεϊνών απαιτεί από τον οργανισμό μεγαλύτερη δαπάνη ενέργειας από αυτή που χρειάζεται για να αφομοιώσει υδατάνθρακες και λίπη.
• Όποιος έχει πιο ανεπτυγμένο μυϊκό σύστημα έχει και πιο δραστήριο μεταβολισμό. Ο μυϊκός ιστός καίει περισσότερες θερμίδες από τον λιπώδη ιστό. Γι’ αυτό, όσο πιο μεγάλη μυϊκή μάζα, τόσο καλύτερος ο μεταβολισμός. Σ’ αυτό οφείλεται και το γεγονός ότι οι γυναίκες καίνε λιγότερο από τους άντρες.
2. Καίμε θερμίδες ακόμη και τρώγοντας
Ακόμα και καταναλώνοντας φαγητό, ξοδεύουμε ενέργεια. Μετά από κάθε γεύμα, ο οργανισμός χρησιμοποιεί ενέργεια για τη χώνεψη των θρεπτικών συστατικών: ενεργοποιείται η θερμογένεση του φαγητού, δηλαδή η παραγωγή θερμότητας και το σώμα δραστηριοποιείται για τη διάσπαση και τη χρησιμοποίηση της τροφής. Η διαδικασία αυτή αποτελεί το 5-10% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής κατανάλωσης.
3. Η σημασία της κίνησης
Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η καύση θερμίδων που οφείλεται στις διάφορες καθημερινές δραστηριότητες, από τις πιο απλές μέχρι τις πιο επίπονες. Ο παράγοντας αυτός ποικίλει πολύ ανάλογα με τις δραστηριότητες που διεξάγει σε καθημερινή βάση το κάθε άτομο. Όσοι κάνουν έντονες σωματικές δραστηριότητες ή αθλούνται πολύ καίνε πολύ περισσότερες θερμίδες από εκείνους που κινούνται ελάχιστα.


πηγη www.ygeia-evexia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου