Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Διαιτολογία και χημεία των τροφών

Το σώμα του ανθρώπου είναι μια χημική σύνθεσις δεκαέξι συστατικών. Κάθ'ένα από αυτά τα στοιχεία επιτελεί ορισμένη εργασία και όταν βρίσκεται σε ανεπαρκή ποσότητα στο αίμα και στους ιστούς, η υγεία κλονίζεται. Με τα στοιχεία αυτά, η Φύσις δημιουργεί, αποκαθιστά και διατηρεί την ισορροπία μεταξύ των λειτουργιών του αναβολισμού (οικοδομήσεως) και του καταβολισμού (φθοράς), δηλαδή του μεταβολισμού.    
Τα οργανικά άλατα που χρειάζεται να πάρει το σώμα από τις τροφές κάθε μέρα, είναι περίπου 9 δράμια (30γρ. περίπου). Μια δίαιτα που δεν παρέχει στο σώμα αυτά τα άλατα καθημερινώς, δεν είναι κατάλληλη για τον οργανισμό. Τα οξέα και τα δηλητήρια των ζωικών τροφών ελαττώνουν την αλκαλικότητα του αίματος. Ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά το πλουτίζουν σε αλκαλικότητα γιατί έχουν άφθονα οργανικά άλατα, και δεν παράγουν τοξικές ουσίες γιατί δεν παθαίνουν εύκολα ζύμωση και αποσύνθεση στον πεπτικό σωλήνα. Τα φρούτα, τα χόρτα και οι ξηροί καρποί είναι η φυσική τροφή του ανθρώπου. Χωρίς αυτά δεν μπορεί ούτε ν'ανακτήσει ούτε να διατηρήσει την υγεία του.

Οι φυσικές τροφές βελτιώνουν όλες τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού: Διατηρούν το στομάχι καθαρό, τονώνουν τις περισταλτικές κινήσεις των εντέρων και απομακρύνουν εύκολα τις τοξίνες που παράγονται στον πεπτικό σωλήνα, προλαμβάνοντας έτσι την αυτοτοξίνωση του σώματος. Το ότι οι φυσικές τροφές είναι καταλληλότερες για τον άνθρωπο, ενώ οι ζωικές προκαλούν ασθένειες, έχει αναγνωρισθεί από πολλούς επιστήμονες εδώ και πολλά χρόνια. Το 1907 δεκατρείς Άγγλοι γνωστοί γιατροί δημοσίευσαν ένα αξιόλογο μανιφέστο στο οποίο έγραφαν: "Εμείς, οι υπογεγραμμένοι ιατροί, αφού μελετήσαμε επισταμένως το ζήτημα της φυτοφαγίας από επιστημονικής απόψεως, εκφέρομεν δια του παρόντος μετά πεποιθήσεως την γνώμην ότι όχι μόνον η εφαρμογή ταύτης στηρίζεται επί αληθούς επιστημονικής βάσεως, αλλ' ότι και επιδρά δια την εις ανώτερον βαθμόν εξέλιξιν του οργανισμού". Ο περίφημος Άγγλος Easton παρακολούθησε κι εμελέτησε τους όρους της ζωής πολλών εκατοντάδων ανθρώπων που πέρασαν τα 100 χρόνια, και βρήκε πως ζούσαν υπό απλές συνθήκες και ήταν σχεδόν όλοι συστηματικοί φυτοφάγοι.
Τα γεράματα καθώς και όλες οι αρρώστειες κυριώτερη αιτία έχουν τις συσωρευμένες στο σώμα ξένες ύλες και τις δηλητηριώδεις τοξίνες που οφείλονται στην ατελή απόκριση κυρίως. Περισσότερο δε υπεύθυνα από κάθε άλλο για την κατάσταση αυτή είναι τα κρέατα και όλες γενικώς οι μετουσιωμένες τροφές που μαγειρεύονται με σάλτσες και καρυκεύματα της παλιάς και ανθυγιεινής κουζίνας. Οι τροφές αυτές εμποδίζουν τον κανονικό μεταβολισμό.

Όταν οι φυσικές τροφές διαλεχτούν καταλλήλως, συνδυαστούν επιστημονικά και χρησιμοποιηθούν συνετά, μας παρέχουν όλα τα χρειαζούμενα για την εξασφάλιση της υγείας οργανικά άλατα που προφυλάσσουν τους ιστούς από την αποσύνθεση, τη διάλυση. Όταν όμως δεν βρίσκονται σε επαρκή ποσότητα στο σώμα τα οργανικά άλατα, εμφανίζονται διάφορες ασθένειες και το πρόωρο γήρας. Μια διατροφή πλούσια σε οργανικά άλατα, που ανανεώνουν φυσιολογικά τους ιστούς και τα όργανα, θα συντελέσει στην επανάκτηση της υγείας και της ζωτικότητος του λαού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου