Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΑ ΛΙΠΗ


          Τα περισσότερα διατροφικά μοντέλα για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, έχουν επικεντρωθεί στη μείωση της πρόσληψης λίπους, λόγω της σημαντικής διαφοράς ενεργειακής πυκνότητας του λίπους σε σχέση με τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες. H αυξημένη πρόσληψη λίπους (κυρίως του κορεσμένου λίπους και της χοληστερίνης), μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες ασθένειες όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα ενώ την ίδια ώρα τροφοδοτεί τον οργανισμό με πολλή ενέργεια, δηλ. πολλές πολλές θερμίδες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μειώσει κάποιος την πρόσληψη λίπους, και να ελέγχει τις θερμίδες που παίρνει. Ο σωστό τρόπος όμως για κάτι τέτοιο είναι να γίνεται χωρίς να στερηθεί ο οργανισμός από την απαραίτητη ποσότητα και ποιότητα λιπιδίων που έχει ανάγκη.
Επτά οδηγίες:

1. Μειώστε την κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης. Το κρέας και τα προϊόντα του (αλλαντικά, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά) είναι τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λίπη και χοληστερίνη.
2. Εξορίστε τα έτοιμα και συσκευασμένα τρόφιμα. Τα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα είναι πλούσια σε λιπαρά.
3. Διαλέξτε προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, όχι όμως εντελώς άπαχα (0%).
4. Καταναλώστε ημιάπαχα γαλακτοκομικά καθημερινώς, δίνοντας προτεραιότητα στο γιαούρτι και στο γάλα που έχουν πολύ μικρότερη περιεκτικότητα σε λίπος, σε σχέση με τα τυριά.

5. Μην καταναλώνετε περισσότερα από 3 αυγά την εβδομάδα. Ενα αυγό καλύπτει την προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη για χοληστερίνη.
6. Η καλύτερη επιλογή για προστιθέμενο λίπος είναι το ελαιόλαδο και μάλιστα το αγνό παρθένο ελαιόλαδο, που ευτυχώς στην χώρα μας το βρίσκουμε σε μεγάλες ποσότητες αλλά και σε άριστη ποιότητα. Περιέχει κυρίως μονοακόρεστα λίπη τα οποία όχι μόνο μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης όταν αντικαθιστούν τα κορεσμένα αλλά μπορεί να αυξήσουν και τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης.
7. Αυξήστε την κατανάλωση λαδερών φαγητών (λαδερά, όσπρια, κλπ) μαγειρεύοντάς τα φυσικά με ελαιόλαδο, που το προσθέτετε προς το τέλος του μαγειρέματος, λίγο πριν βγάλετε το φαγητό από την φωτιά. Μην ξεχνάτε όμως, ότι όπως όλα τα λίπη, έτσι και το ελαιόλαδο περιέχει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο γι αυτό να μην γίνεται κατάχρηση ούτε ωμό ούτε μέσα στο φαγητό!
Ολα τα φυτικά λίπη δεν είναι απαραίτητα και υγιεινά. Μπορει να είναι πιο υγιεινά, σε σχέση με τα κορεσμένα, αλλά υπάρχουν πολλά φυτικά λίπη, τα οποία λόγω βιομηχανικής επεξεργασίας, δεν αποτελούν υγιεινή επιλογή. Παράλληλα όταν προσλαμβάνετε πολλά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, πρέπει παράλληλα να αυξάνετε και την πρόσληψη των αντιοξειδωτικών, διότι τα πολυακόρεστα οξειδώνονται, αυξάνοντας την παραγωγή ελεύθερων ριζών. Ακολουθήστε λοιπόν ένα διαιτολόγιο, στο οποίο τα λιπαρά δε θα ξεπερνούν το 30-35% της ημερήσιας προσλαμβανόμενης ενέργειας και με τα κορεσμένα να μην ξεπερνούν το 10%, και τα μονοακόρεστα να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 10%. Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί την απάντηση εάν θέλετε να ελέγχετε την πρόσληψη λίπους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου