Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Διήθηση με χρήση μεμβρανών - ένας αποτελεσματικός τρόπος για ποιοτικά τρόφιμα



Στις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών, ο ακριβής διαχωρισμός των σωματιδίων είναι όλο και σημαντικότερος στην παραγωγή της μπύρας, του χυμού μήλων και πολυάριθμων γαλακτοκομικών προϊόντων. Η διήθηση με χρήση μεμβρανών είναι ένα καλό παράδειγμα μιας απλής και αποδοτικής τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για να βελτιώσει την ποιότητα τροφίμων με άριστες μελλοντικές προοπτικές.
Τι είναι η διήθηση με χρήση μεμβρανών;
Η διήθηση μεμβρανών είναι μια τεχνική, η οποία χρησιμοποιεί ένα φυσικό εμπόδιο, μια πορώδη μεμβράνη ή ένα φίλτρο, για να χωρίσει τα σωματίδια σε ένα υγρό. Τα σωματίδια χωρίζονται βάσει του μεγέθους και του σχήματός τους με τη χρήση πίεσης και ειδικά σχεδιασμένων μεμβρανών με διαφορετικά μεγέθη πόρων.Αν και υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι διήθησης μεμβρανών (αντίστροφη όσμωση, νανοδιήθηση, υπερδιήθηση και μικροδιήθηση, κατά σειρά αυξανόμενου μεγέθους πόρων), όλες έχουν ως στόχο να διαχωρίσουν ή να συμπυκνώσουν ουσίες σε ένα υγρό.
Οι κύριες εφαρμογές στα τρόφιμα
Στις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών, η διήθηση με χρήση μεμβρανών είναι πρωτοποριακή τεχνολογία για τη διαύγαση, τη συμπύκνωση, την κλασματοποίηση (χωρισμός των συστατικών), την αφαλάτωση και τον καθαρισμό ποικίλων ποτών. Εφαρμόζεται, επίσης, στη βελτίωση της ασφάλειας τροφίμων, αποφεύγοντας τη θερμική επεξεργασία. Μερικά παραδείγματα τελικών προϊόντων που χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνική είναι χυμοί φρούτων και λαχανικών, όπως μήλου ή καρότου, τυριά, όπως η ricotta, παγωτά, βούτυρο ή μερικά ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, αποβουτυρωμένα και χαμηλής περιεκτικότητας σε λακτόζη γαλακτοκομικά προϊόντα, γάλα από μικροδιήθηση, μη αλκοολούχες μπύρες, κρασιά και μηλίτες, κ.λπ.

ΑΠΟ: EUFIC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου