Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ

Ο Γλυκαιμικός Δείκτης μετράει την ποιότητα των υδατανθράκων στις τροφές, αλλά όχι και την ποσότητα τους. Το Γλυκαιμικό Φορτίο, αντίθετα, θεωρείται ότι παρέχει μια καλύτερη μέτρηση των υδατανθράκων, αφού δείχνει και την ποιότητα και την ποσότητα τους. Πολλοί διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι αυτός ο δείκτης είναι πιο αξιόπιστος και μας υποδεικνύει πώς μια τροφή θα επηρεάσει ία επίπεδα της ζάχαρης στο αίμα μας. Με βάση τον Γλυκαιμικό Δείκτη, και τα καρότα και η σοκολάτα έχουν τιμή 49. Δεν χρειάζεται όμως να είστε ειδικοί σε θέματα διατροφής για να καταλάβετε ότι αυτό το στοιχείο από μόνο του είναι αναξιόπιστο για να βοηθηθείτε στην υιοθέτηση ενός υγιεινού προγράμματος διατροφής με πολλαπλά οφέλη για την υγεία σας. Για να υπολογιστεί το Γλυκαιμικό Φορτίο θα πρέπει να πολλαπλασιάσετε τον Γλυκαιμικό Δείκτη με τα γραμμάρια των υδατανθράκων σε κάθε μερίδα τροφής και μετά να διαιρέσετε το γινόμενο με το 100.
Για παράδειγμα, μια μέση μερίδα με βραστά καρότα περιέχει μόλις 4 γρ. υδατανθράκων, που σημαίνει ότι το Γλυκαιμικό τους Φορτίο είναι 1,96 (49 χ 4/100). Αντίθετα, μια πλάκα σοκολάτα των 50 γρ., που περιέχει 28 γρ. υδατάνθρακες, έχει Γλυκαιμικό Δείκτη 13,7 (49 χ 28/100).
Μια τροφή με Γλυκαιμικό Φορτίο:
" 10 και κάτω, έχει χαμηλό ΓΦ
" 11-19, έχει μέσο ΓΦ
" 20 και άνω, έχει υψηλό ΓΦ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου