Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Ευκαιριακά παθογόνα


Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα μόνιμα και παροδικά μικρόβια δεν μπορούν να βλάψουν τον οργανισμό μας. Εντούτοις, εάν τύχει και υπάρξει μόλυνση, κάποια από αυτά τα μικρόβια μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια και να γίνουν ευκαιριακά παθογόνα. Αυτό μπορεί να συμβεί για διαφόρους λόγους:
Όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν δουλεύει σωστά, η φυσιολογική χλωρίδα μπορεί να γίνει υπερπληθής και να μετακινηθεί σε περιοχές του οργανισμού που συνήθως δεν υπάρχει.
Όταν η ισορροπία των φυσιολογικών μικροβίων ταράσσεται, όταν για παράδειγμα ένα άτομο παίρνει ευρέως φάσματος αντιβιοτικά, τα μικρόβια, που συνήθως «μένουν απέξω» από τα μόνιμα μικρόβια, βρίσκουν την ευκαιρία να εγκατασταθούν. Στη χειρότερη των περιπτώσεων, το πάνω χέρι μπορεί να πάρουν τα βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.
Μία ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί όταν η φυσιολογική χλωρίδα εισέρχεται τραυματικά σε μία περιοχή του οργανισμού όπου συνήθως δεν υπάρχει χλωρίδα ή είναι αξενική. Οι επεμβατικές ιατρικές μέθοδοι όπου γίνεται εισαγωγή καθετήρα ή οι χειρουργικές πληγές επιτρέπουν στα μικρόβια να εισέλθουν σε περιοχές του οργανισμού που συνήθως είναι αποστειρωμένες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου