Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

ΚΑΛΑΜΑΡΙ


Ένα από τα μεγαλύτερα γιγάντια καλαμάρια που έχει βρεθεί ποτέ, ξεβράστηκε σε απομακρυσμένη ακτή της Αυστραλίας, δίνοντας την ευκαιρία στους επιστήμονες να εξετάσουν ένα σπάνιο είδος που ζει στο βάθος των ωκεανών.
Το καλαμάρι, μήκους δύο μέτρων και βάρους 250 κιλών, βρέθηκε από έναν περιπατητή αργά την Τρίτη στο Ocean Beach, στη δυτική ακτή της Τασμανίας. Τα πλοκάμια του καλαμαριού έχουν καταστραφεί σημαντικά, συνεπώς το συνολικό μήκος του δεν μπορεί να καθοριστεί.
"Είναι τεράστιο" δήλωσε ο διευθυντής του Μουσείου της Τασμανίας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, και πρόσθεσε ότι "το κυρίως σώμα του έχει μήκος περίπου ένα μέτρο και το συνολικό του μήκος είναι σχεδόν οκτώ μέτρα".
Επιστήμονες θα λάβουν δείγματα από το θαλάσσιο είδος, το οποίο σύμφωνα με ειδικούς των πολιτειακών πάρκων ανήκει στο είδος Architeuthis. Το είδος Architeuthis μπορεί να ξεπεράσει τα 10 μέτρα σε μήκος και σε βάρος τα 275 κιλά.
Το γιγάντιο καλαμάρι, που κάποτε πίστευαν ότι ήταν μυθικό θαλάσσιο ον, παρά τις κατά καιρούς μαρτυρίες ναυτικών, τρέφεται με ψάρια και άλλα καλαμάρια. Πέρυσι, ψαράδες στα ανοικτά των νησιών Φόκλαντ έπιασαν στα δίχτυα τους ένα ολόκληρο γιγάντιο καλαμάρι μήκους 8,62 μέτρων.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το γιγάντιο καλαμάρι ζει στα βάθη των ωκεανών, και έχει μάτια μεγέθους μπάλας του βόλεϊ το καθένα.
Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι γιγάντια καλαμάρια συγκεντρώνονται γύρω από την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Αυστραλίας στα παγωμένα νερά στο μέσο του χειμώνα για να τραφούν με το ψάρι γρεναδιέρος. Το καλαμάρι όμως με τη σειρά του αποτελεί θήραμα για τις φάλαινες φυσητήρες που μεταναστεύουν βόρεια από τον Νότιο Ωκεανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου