Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Τι είναι βακτηρίδια;


Τα βακτηρίδια είναι πολύ διαφορετικά από τους ιούς. Καταρχήν, τα βακτηρίδια είναι πολύ μεγαλύτερα σε μέγεθος. Ο μεγαλύτερος ιός έχει το μέγεθος του μικρότερου βακτηριδίου. Παρόλα αυτά τα βακτηρίδια παραμένουν μικροσκοπικά και δεν μπορούν να φανούν με "γυμνό μάτι". Είναι τόσο μικρά που το μέγεθός τους μετριέται σε μικρόμετρα (10,000 μικρόμετρα = 1 εκατοστό). Σε σύγκριση, το κεφάλι μιας καρφίτσας έχει περίπου 1000 μικρόμετρα πλάτος. Αν και πιο σύνθετα από τους ιούς, η δομή των βακτηριδίων παραμένει σχετικά απλή.
Τα περισσότερα βακτηρίδια έχουν ένα εξωτερικό, άκαμπτο κυτταρικό τοίχωμα. Αυτό τους δίνει σχήμα και προστασία. Στο εσωτερικό του κυτταρικού τοιχώματος υπάρχει μια μεμβράνη πλάσματος. Αυτή είναι όμοια με τη μεμβράνη που βρίσκεται γύρω από κάθε ζωντανό κύτταρο και παρέχει και στα δύο έναν οριοθετημένο χώρο, μέσα στον οποίο βρίσκεται το περιεχόμενο του κυττάρου. Ταυτόχρονα δημιουργεί ένα "φράγμα" που εμποδίζει τις ουσίες που εισάγονται στο εσωτερικό του κυττάρου να διαφύγουν.
Το περιεχόμενο του κυττάρου ονομάζεται "κυτταρόπλασμα". Μέσα στο κυτταρόπλασμα βρίσκονται τα ριβοσώματα (για την πρωτεϊνική σύνθεση), ο πυρήνας (συγκεντρωμένο γενετικό υλικό), και τα πλασμίδια (μικρά, κυκλικά τμήματα του DNA, μερικά από τα οποία φέρνουν τα γονίδια που ελέγχουν την αντίσταση στα διάφορα φάρμακα). Όλα τα ζωντανά κύτταρα έχουν ριβοσώματα, αλλά αυτά των βακτηριδίων είναι μικρότερα από εκείνα που βρίσκονται σε οποιοδήποτε άλλο κύτταρο. Μερικά αντιβακτηριακά φάρμακα, έχουν δημιουργηθεί με σκοπό να επιτίθενται στα ριβοσώματα ενός βακτηριδίου, καθιστώντας το έτσι ανίκανο να παραγάγει πρωτεΐνες και επομένως το σκοτώνουν. Δεδομένου ότι τα ριβοσώματα διαφέρουν, τα κύτταρα του ξενιστή δεν καταστρέφονται από το αντιβιοτικό. Άλλα αντιβιοτικά στοχεύουν σε ορισμένα σημεία του κυτταρικού τοιχώματος. Μερικά βακτηρίδια έχουν μακρά δομή που μοιάζει στο σχήμα με μαστίγιο και μπορούν χρησιμοποιώντας κατάλληλα το σχήμα τους αυτό να μετακινούνται.
Τα βακτηρίδια εμφανίζονται με τρεις βασικές μορφές:
Κόκκοι (σφαιρικά)
Βάκιλοι (επιμήκη)
Σπειρίλια (σπειροειδή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου