Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Έμενταλ




Η περιοχή που βρίσκεται περίπου 25 χλμ. ανατολικά της Βέρνης, πήρε το όνομά της από τον παραπόταμο του Ρήνου Εμε, ο οποίος αρδεύει μια από τις πιο γνωστές κοιλάδες της χώρας.
Αποψη της παλιάς πόλης στην Burgdorf και του καθεδρικού ναού από το κάστρο.
Το βουκολικό αλπικό τοπίο με τους χαμηλούς λόφους και τα πλούσια βοσκοτόπια, τα γραφικά χωριά με τις ξύλινες αγροικίες και τα μικρά τυροκομεία, η αρμονία των χρωμάτων και η γαλήνια ατμόσφαιρα που αποπνέει η τοπική φύση, αποτελούν έναν ακαταμάχητο πόλο έλξης για τους οικολόγους τουρίστες, που έρχονται εδώ να «αποκωδικοποιήσουν» την ιδιαίτερη ταυτότητα της περιοχής, η οποία θεωρείται πατρίδα του τυριού Εμενταλ.
Το πιο διάσημο διάτρητο τυρί στον κόσμο άρχισε να παράγεται εδώ από τον 13ο αιώνα.
Η πρώτη γραπτή αναφορά για την περιοχή του Εμενταλ έγινε, ωστόσο, στα μέσα του 19ου αιώνα (1845) από τον Albert Bitzious, έναν κληρικό του οικισμού Lutzelfluh, που υπέγραφε με το φιλολογικό ψευδώνυμο Jeremias Gotthelf.
Μέσα από μια σειρά μυθιστορημάτων που έγραψε, ο κληρικός-συγγραφέας υμνούσε την εργατικότητα και την εντιμότητα των κατοίκων του Εμενταλ, οι οποίοι από τότε ασχολούνταν με την παρασκευή τυροκομικών προϊόντων.
Μέσα από σύντομες αναφορές διάφορων περιηγητών του προηγούμενου αιώνα, μαθαίνουμε επίσης ότι το πρώτο οργανωμένο τυροκομείο άρχισε να λειτουργεί εδώ το 1815.
Δεν χρειάζεται να είστε λάτρεις του γνωστού τυριού για να πραγματοποιήσετε μια επίσκεψη γνωριμίας στην περιοχή του Εμενταλ. Μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, σας περιμένει εδώ ένας προορισμός με έντονες... αγχολυτικές ιδιότητες.
Αναβάσεις σε δασωμένους λόφους, παραποτάμιες πεζοπορίες, επισκέψεις σε παραδοσιακά τυροκομεία, γνωριμία με την τοπική οικιστική αρχιτεκτονική και εκδρομές στα όμορφα χωριά της κοιλάδας, είναι ορισμένες από τις δραστηριότητες που μπορείτε να επιλέξετε σ’ αυτή την ειδυλλιακή τοποθεσία του καντονιού της Βέρνης, όπου ο χρόνος κυλά αργά και απολαυστικά.
Χάρη στη μορφολογία του εδάφους, που χαρακτηρίζεται από χαμηλό ανάγλυφο δίχως μεγάλες υψομετρικές διακυμάνσεις, μπορείτε να περιηγηθείτε στην κοιλάδα ακόμα και με ποδήλατο.
Στις κωμοπόλεις Langnau και Burgdorf, έξω από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, υπάρχουν σημεία όπου μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατο και να γνωρίσετε την περιοχή. Είναι συνηθισμένη, άλλωστε, η εικόνα ολόκληρων οικογενειών που κάνουν ποδήλατο μέσα σ’ ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, με... πρωταγωνίστριες τις αγελάδες του Εμενταλ.

Εμενταλ τυρί (100γρμ.) 320 (θερμίδες)
Εμενταλ τυρί (μερίδα) 194 (θερμίδες)
Εμενταλ τυρί (1 φέτα για τοστ) 60 (θερμίδες)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου