Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Βάση της Μεσογειακής Πυραμίδας





Ανάμεσα στις θετικές επιδράσεις που έχουν στην υγεία μας είναι και η σωστή λειτουργία του εντέρου λόγω των υδατοδιαλυτών φυτικών ινών που περιέχουν. Βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερίνης και στη σταθεροποίηση της πίεσης. Εκτός από τα παραπάνω όλα τα όσπρια περιλαμβάνονται στα μακροβιοτικά τρόφιμα, εκείνα δηλαδή που πρέπει να τρώμε συχνά αν θέλουμε να ζήσουμε υγιείς μέχρι τα βαθιά γεράματα.
Τα όσπρια βρίσκονται στη βάση της Μεσογειακής Πυραμίδα και ανήκουν στις τροφές που πρέπει να καταναλώνονται με μεγάλη συχνότητα.
Τα όσπρια μεγαλώνουν μέσα σε κέλυφος και ανήκουν στα ψυχανθή. Όταν ξεραίνονται αυξάνουν τις θρεπτικές τους ουσίες, που είναι πρωτεΐνες, βιταμίνη Β1, ασβέστιο, σίδηρος. Τα 100γρ. προσδίδουν περίπου 300 θερμίδες.
Πληθώρα επιστημονικών μελετών έχει αποδείξει ότι τα όσπρια προστατεύουν από διάφορα είδη καρκίνου, βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, είναι χρήσιμα στους διαβητικούς και σταθεροποιούν την αρτηριακή πίεση.
Επίσης τα όσπρια βοηθούν στο αδυνάτισμα αφού μια κούπα όσπρια περιέχει λιγότερο από 1 γρ. λίπους και είναι τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
της Αναστασίας Κόκκαλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου