Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Προβιοτικά: Ενισχύστε την άμυνα του οργανισμού σας





Ο όρος προβιοτικά αναφέρεται σε ζωντανούς μικροοργανισμούς που μπορούν και επιβιώνουν κατά τη διάρκεια του περάσματός τους μέσα από τη γαστρεντερική οδό και αποφέρουν οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα προβιοτικά βακτήρια βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος τόσο επιστημονικών μελετών όσο και εμπορικών επιχειρήσεων. Και αυτό εξαιτίας ενός μεγάλου αριθμού πιθανών ευεργετικών επιδράσεων στην υγεία του ανθρώπου.

Τα προβιοτικά μπορεί κάποιος να τα βρει στην αγορά με τη μορφή κάψουλας, σκόνης, μέσα σε ενισχυμένα γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτια, γάλα κ.λπ.). Οι πιθανές θετικές επιδράσεις στην υγεία περιλαμβάνουν τη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και την πιθανή προφυλακτική δράση έναντι του καρκίνου.
Παρακάτω αναφέρονται μερικές από τις επιδράσεις των προβιοτικών, όπως αυτές έχουν ανακοινωθεί από την επιστημονική κοινότητα.
Αποδεδειγμένες επιδράσεις
Ανακούφιση δυσανεξίας στη λακτόζη (φούσκωμα μετά την κατανάλωση γάλατος)
Ανακούφιση δυσκοιλιότητας
Ενίσχυση της φυσικής ανοσίας
Εξισορρόπηση της εντερικής μικροχλωρίδας
Θεραπευτική αγωγή της οξείας παιδικής διάρροιας και της διάρροιας ιώσεων
Υποθετικές επιδράσεις
Βελτίωση γενικής χώνευσης των θρεπτικών ουσιών
Βελτιωμένη βιοδιαθεσιμότητα των ανόργανων στοιχείων
Αυξημένη σύνθεση φολικού οξέος και βιταμινών Β
Αναχαίτιση αθηροσκλήρωσης
Αντικαρκινικές ιδιότητες
Έχει αποδειχθεί ότι τα προβιοτικά μπορούν να προφυλάξουν ή και να βελτιώσουν τη διάρροια μέσα από τη θετική τους επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, τα προβιοτικά προφυλάσσουν από μολύνσεις, επειδή συναγωνίζονται με τους παθογόνους μικροοργανισμούς για να καταλάβουν θέση μέσα στη γαστρεντερική οδό και στα επιθηλιακά κύτταρα.
Ακόμα μπορεί να εμποδίζουν την ανάπτυξη των παθογόνων βακτηρίων μέσα από την παραγωγή ουσιών που αναστέλλουν την ανάπτυξή τους και δημιουργούν αρνητικό περιβάλλον μέσα στη γαστρεντερική οδό. Αυτό δείχνει και μια από τις πολλές έρευνες που έχουν γίνει. Η κατανάλωση Lactobacillus GG (προβιοτικός μικροοργανισμός) μείωσε τη διαρροϊκή φάση κατά μέσο όρο από 3.5 έως 2.5 μέρες σε νοσηλευόμενα παιδιά. Τα επίπεδα στον ορό του αίματος των IgA αντισωμάτων αυξήθηκαν σημαντικά στα παιδιά της ομάδας μελέτης που τους χορηγήθηκε συμπλήρωμα προβιοτικών συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου, κάτι το οποίο και δείχνει την αιτία θεραπείας.
Με τους τρόπους αυτούς δρουν προστατευτικά στο ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας προφυλάσσουν από τις διάφορες εξωτερικές «επιθέσεις» βακτηρίων και ιών ή κάνουν πολύ πιο εύκολη την ανάρρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου