Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Χρηστικότητα προϊόντων σιτηρών


Η χρηστικότητα των προϊόντων των σιτηρών ποικίλει, αφού αποτελεί βασικό είδος
συντήρησης του ανθρώπου παρέχοντάς του το 45% της απαραίτητης γι’ αυτόν
ενέργεια.
Το σκληρό σιτάρι χρησιµοποιείται στην παρασκευή ζυµαρικών και πολύ λιγότερο
στην κτηνοτροφία. Το αλεύρι από τα σπέρµατα του µαλακού σιταριού
χρησιµοποιείται στην αρτοποιία και δευτερευόντως στην κτηνοτροφία.
Ο καρπός του κριθαριού χρησιµοποιείται, είτε µόνος του για την διατροφή των
ανθρώπων ή των ζώων είτε αναµειγµένος µε σιτάρι, για την διατροφή των
ανθρώπων, αποτελεί δε την κυριότερη πρώτη ύλη για την κατασκευή της µπύρας
(ζυθοποιία).
Η σίκαλη, στη χώρα µας, καλλιεργείται κύρια για το καλάµι της, που χρησιµοποιείται
για την κατασκευή δεµάτων κατά το θερισµό των άλλων σιτηρών, για συσκευασία
γυάλινων ειδών, κατασκευή ψαθών, καλαθιών, καπέλων, κοινού χαρτιού καθώς
επίσης και για την παρασκευή ψωµιού, οινοπνευµατωδών ποτών και ζωοτροφών.
Ο καρπός της βρώµης είναι εξαιρετική τροφή για τα ζώα, θρεπτική,
θερµαντική, ενώ ο χόνδρος (πλιγούρι) της είναι θρεπτικότατος και
τονωτικός για τον άνθρωπο και συνιστάται για τα παιδιά και τους
αρρώστους.
Ο αραβόσιτος χρησιµοποιείται σαν τροφή του ανθρώπου και των
ζώων. Ειδικότερα το χλωρό χόρτο βοηθά στη γαλακτοπαραγωγή
των αγελάδων και οι ξηρές κορυφές χρησιµεύουν για τροφή των
ζώων.
Το ρύζι χρησιµοποιείται αποκλειστικά και µόνο για ανθρώπινη κατανάλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου