Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Πώς να διατηρήσετε τα ζυμαρικά.


Τα σπιτικά ζυμαρικά πρέπει να τα πασπαλίσετε ελαφρά με αλεύρι ή άνθος αραβοσίτου, να τα αφήσετε να στεγνώσουν για μια δυο ώρες και να τα βάλετε σε πλαστικές σακούλες , στο ψυγείο μέχρι 48 ώρες και στην κατάψυξη μέχρι 2 μήνες.
Βεβαιωθείτε ότι τα ζυμαρικά έχουν στεγνώσει πριν τα μαζέψετε γιατί αλλιώς θα κολλήσουν μεταξύ τους.
Το πόσο χρόνο μπορούν να διατηρηθούν τα ζυμαρικά που έχουν γέμιση εξαρτάται από το είδος της γέμισης, αλλά σίγουρα αυτά τα ζυμαρικά διατηρούνται πολύ καλά στην κατάψυξη.
Τα ξερά ζυμαρικά του εμπορίου μπορούν να διατηρηθούν για 6 μήνες ή και περισσότερο σε θερμοκρασία δωματίου αλλά όταν ανοιχτεί το πακέτο καλό είναι να φυλάσσονται σε ειδικά δοχεία ζυμαρικών.
Μικρά μυστικά για νόστιμα ζυμαρικά.
Για το βράσιμο: κάθε 100 γρ. ζυμαρικών χρειάζονται 1 λίτρο νερού 7-10 γρ. αλάτι και μια κατσαρόλα φαρδιά ανάλογη με την ποσότητα του νερού που θα χρειαστείτε.
Η κατσαρόλα πρέπει να είναι φαρδιά και χαμηλή ώστε το νερό να ξαναρχίζει να χοχλάζει αμέσως μετά την προσθήκη των ζυμαρικών.
Το νερό πρέπει να είναι άφθονο ώστε να εμποδίζει τα ζυμαρικά να κολλάνε μεταξύ τους. Το αλάτι το προσθέτουμε πριν ρίξουμε τα ζυμαρικά.

Το ανακάτεμα γίνεται πάντα με ξύλινη ή πλαστική κουτάλα ή πιρούνα.
Η φωτιά πρέπει να είναι πολύ δυνατή στην αρχή αλλά μόλις το νερό ξαναρχίσει να κοχλάζει πρέπει να χαμηλώσουμε και να αφήσουμε τα ζυμαρικά να βράσουν ξεσκέπαστα.
Ο χρόνος βρασμού υπολογίζεται από τη στιγμή που αρχίζει το νερό να ξανακοχλάζει μετά την προσθήκη των ζυμαρικών.
Τα ζυμαρικά πρέπει να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν αλλά να “κρατάνε”. Δοκιμάστε ένα , πρέπει να είναι “al dente”, δηλαδή σφιχτό όταν το δαγκώνετε., όχι όμως σκληρό στο κέντρο ή με ωμή γεύση. Όταν το πιέζεται με το νύχι σας πρέπει να παρουσιάζει μικρή αντίσταση. Αν μετά το βράσιμο τα ζυμαρικά πρέπει να μπουν στο φούρνο προσέξτε μη τα παραβράσετε.
Μόλις βράσουν στραγγίξετε τα αμέσως και ξεπλύνετε με ζεστό νερό αν πρόκειται να σερβιριστούν ζεστά ,με κρύο αν πρόκειται να γίνουν σαλάτα ή να μπουν στο φούρνο.
Το βράσιμο των ζυμαρικών που παρασκευάζονται στο σπίτι απαιτεί πολύ λίγο χρόνο, μερικά μόνο λεπτά.
Ο συνδυασμός των ζυμαρικών με διάφορα τυριά, σάλτες και διάφορα είδη γέμισης μας χαρίζουν νοστιμότατα πιάτα εύκολα τις περισσότερες φορές στην παρασκευή τους.
Πηγή πληροφοριών
"`Ζυμαρικά " ΑΝΝ ΓΟΥΙΛΛΑΝ
"Περιοδικό Γυναίκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου