Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Είδη γάλακτος


Αγελαδινό γάλα
Το αγελαδινό γάλα περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες, ασβέστιο και φώσφορο σε τεράστιες ποσότητες. Ειδικά οι πρωτεΐνες του γάλακτος, αποτελούν το βασικό δομικό συστατικό του οργανισμού.


Καζεϊνικό γάλα.
Στο καζεϊνικό γάλα, το 75% του συνόλου των πρωτεϊνών που περιέχει το αντιπροσωπεύει η καζεΐνη και το υπόλοιπο όλες οι άλλες πρωτεΐνες. Για να χαρακτηριστεί, λοιπόν, ένα γάλα σαν καζεϊνικό, θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 75% καζεΐνη. Σε διαφορετική περίπτωση ανήκει στην κατηγορία των αλβουμινικών.


Αλβουμινικό γάλα
Αλβουμινικό γάλα παράγουν, κατά κανόνα, τα φυτοφάγα ζώα που έχουν απλό στομάχι, τα παμφάγα, καθώς και τα σαρκοφάγα. Το γάλα αυτό περιέχει σχετικά μεγάλο ποσοστό από την πρωτεΐνη αλβουμίνη.




Σοκολατούχο γάλα
Το σοκολατούχο γάλα αρέσει σε πολλούς, όμως περιέχει πολύ κακάο και ζάχαρη. Επιπλέον με το γάλα αυτό γίνεται κακή απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από τον οργανισμό.


Γάλα και περιεκτικότητα
Κάθε φλιτζάνι γάλα (240γρ) περιέχει 12γρ υδατάνθρακες, 8γρ πρωτεΐνη, 10γρ λίπη και δίνει 170 θερμίδες.


Γάλα και υδατάνθρακες
Το γάλα περιέχει υδατάνθρακες και ανόργανα συστατικά όπως ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, χλώριο, μαγνήσιο, χαλκό, σίδηρο και ψευδάργυρο. Επίσης περιέχει βιταμίνες όπως Α, D και όλες σχεδόν τις βιταμίνες της ομάδας Β.


Γάλα και ασβέστιο
Το γάλα είναι κυρίως γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε ασβέστιο. Μια κούπα γάλακτος (αποβουτυρωμένου), περιέχει 300 μιλλιγραμμάρια ασβεστίου, κάπου το 1/3 της απαιτούμενης ημερήσιας ποσότητας για υγειή οστά. Η περιεκτικότητα του ασβεστίου καθιστά το γάλα ως ένα είδος διατροφής πολύτιμο για την πρόληψη οστεοπόρωσης, την πάθηση δηλαδή, όπου τα οστά αδυνατίζουν .


Αποβουτυρωμένο γάλα
Ένα ποτήρι αποβουτυρωμένου γάλακτος περιέχει μόνον 85 θερμίδες και λιγότερο από ένα γραμμάριο λίπους.


Γάλα και προστασία
Όταν αφαιρεθούν οι λιπαρές ουσίες από το γάλα, οι υπόλοιπες που παραμένουν, προσφέρουν προστασία από πολλές παθήσεις, όπως από υψηλή πίεση, οστεοπόρωση, ακόμα και από ορισμένες μορφές καρκίνου.


Αποβουτυρωμένο γάλα
Το είδος των λιπαρών ουσιών που περιέχει το γάλα, είναι οι λεγόμενες κορεσμένες, οι οποίες είναι γνωστό ότι προξενούν εμφράγματα των αρτηριών στον οργανισμό. Το αποβουτυρωμένο γάλα , είναι ίσως η ιδεώδης μορφή του, χωρίς λιπαρές ουσίες αλλά με όλες τις υπόλοιπες πολύτιμες ουσίες που ο οργανισμός χρειάζεται καθημερινά.


Γάλα
Ένα ποτήρι γάλα ατόφιο περιέχει γύρω στο 50% λιπαρές ουσίες. Ακόμα και αυτό του 2% περιέχει 34% λίπη, ενώ το 1% περιέχει 23%.


ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΒΟΥΤΥΡΟ
Η περιεκτικότητα της κρέμας γάλακτος σε λίπος είναι πολύ μικρότερη σε σύγκριση με αυτή του βουτύρου . Το βούτυρο περιέχει 80% λιπαρά , ενώ η κρέμα γάλακτος περιέχει 10-40%. Στην πράξη λοιπόν , μία κουταλιά βούτυρο παρέχει κατά μέσο όρο 100 θερμίδες , ενώ μια κουταλιά κρέμα γάλακτος 50.


ΓΑΛΑ
Τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος είναι: Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας 3,2% - Υδατάνθρακες 4,7% - Λιπαρά 3,5% - Βιταμίνες - Ιχνοστοιχεία - Θερμίδες (100ml) 63 .


ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΑ
Αριστος διατροφικά συνδυασμός θεωρείται ένα γεύμα που περιέχει γάλα ή γιαούρτι, μαζί με φρούτα και δημητριακά.


ΓΑΛΑ ΠΑΣΤΕΡΙΩΜΕΝΟ
Όταν η χάρτινη συσκευασία του γάλατος είναι διογκωμένη ή φουσκωμένη , πιθανόν το παστεριωμένο γάλα να μην έχει διατηρηθεί σωστά .


ΓΑΛΑ ΧΑΛΑΣΜΕΝΟ
Αν αντιληφθείτε ότι το γάλα δεν ρέει εύκολα ή διαπιστώσετε κάποια κομμάτια , αυτό είναι ένδειξη ότι είναι χαλασμένο .


ΓΑΛΑΚΤΟ-ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΣ
Γαλακτο-χορτοφάγος: γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, φρούτα, ξηρούς καρπούς. Κάθε είδος κρέατος, τα θαλασσινά και τα αβγά αποκλείονται.
Μοιράσου
ΓΑΛΑΚΤΟ-ΩΟ-ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΣ
Γαλακτο - ωο - χορτοφάγος: γαλακτοκομικά προϊόντα, αβγά, λαχανικά, δημητριακά, φρούτα και ξηροί καρποί. Αποκλείονται το κρέας και τα θαλασσινά.


ΓΑΛΑ
Το γάλα είναι η πιο πλούσια πηγή ασβεστίου για τον οργανισμό μας. Η ημερήσια κατανάλωση γάλατος που συνιστάται είναι: 2 φλυτζάνια την ημέρα για παιδιά και ενήλικες, 3 φλυτζάνια την ημέρα για εφήβους, εγκύους, θηλάζουσες και για τις γυναίκες μετά τη εμμηνόπαυση, και 4 φλυτζάνια την ημέρα για τις έγκυες εφήβους.


ΓΑΛΑ
Το γάλα "προσφέρει " γερά κόκαλα και ...γερά νεύρα . Λειτουργεί εξισορροπητικά και στο συναισθηματικό μας κόσμο . Στις γυναίκες "επενεργεί " κυρίως στις συναισθηματικές κρίσεις που συνδέονται με τις ορμονικές διακυμάνσεις .




ΠΛΗΡΕΣ ΓΑΛΑ
Το πλήρες γάλα - 4% λιπαρά - έχει μεν όλο του το λίπος , αλλά διατηρεί και όλες τις λιποδιαλυτές βιταμίνες ( A, D, E, K ). Αν πρέπει να περιορίσετε τα λιπαρά τότε φάτε αποβουτυρωμένο γάλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου